Futok.

A blog egy kezdő futó kalandjairól szól; futásról és talán másról is.

Friss topikok

  • bellone: Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsike... (2016.10.07. 20:48) Szelidi negyedszer, kicsit másképp
  • csiripiszli12: @regulat: Mondjuk ebben van valami :) Köszönöm a biztatást, legközelebb szerintem összekapom magam... (2016.05.04. 09:56) 2. Shakespeare-futás
  • csiripiszli12: @bencsikp: Köszi szépen! Igen, egyébként azért szerveztem így a külföldi utat, hogy futhassak egye... (2015.11.16. 14:56) Porto Family Run: 15 km az óceánnál
  • csiripiszli12: @BGy: Így teljesen érthető, hogy most nem a futás a fontos. Kívánom, hogy legyen boldog ez az új s... (2015.08.05. 09:13) UB félig
  • csiripiszli12: @pantomimes: Mondjuk az is igaz, hogy a hét alkalom nem volt olyan kevés. Az tényleg rossz lehet,... (2015.03.14. 21:55) Visszapillantó: 2015. február

2011.09.27. 21:28 csiripiszli12

Mit ér a táv, ha rövid?

Címkék: lelkifröccs

Lelkifröccs rovatunk mai írása arról szól, hogy mit ér a táv, ha rövid. Az eredeti téma az lett volna ám, hogy mit ér a futó, ha lassú, de aztán túl hosszú lett a cucc, így aztán szétválasztottam távra és tempóra. Úgyhogy jön majd a lassúságpara is, az amúgy a keményebb dió, de lássuk először a távot.  

Szóval mit ér a futó, ha lassú? És mit ér a táv, ha rövid? Ezek a kérdések egy ideje már foglalkoztatnak.

Pedig sokáig fel se merültek bennem – amikor elkezdtem futni tavaly nyáron, maga volt a boldog ártatlanság időszaka, meg az örömé, hogy futok; fel se merült bennem, hogy keveset vagy lassan. Az volt a cél, hogy elérjek öt kilométerig. Elértem, első szigetkör tavaly november 6, július 4-én kezdtem futni, szóval négy hónap alatt, és addig is élveztem a futás legtöbb pillanatát.

Közben megvolt az első versenyem, pont egy éve, a Spar maratonka, a maga teljes 3,5 kilométerével. Eddigi legnehezebb versenyem volt: a leghosszabb táv, amit addig egyben futottam, 4 percek voltak, két perc sétával megszakítva, a három és fél kili tehát beláthatatlanul hosszúnak tűnt. Mégis bevállaltam a versenyt, hosszú vívódás után, de nagyon paráztam. Láttam előtte, hogy vannak, akik fanyalognak, miért kell egy ekkora távot maratonkának hívni – nekem viszont jó érzés volt, hogy így hívják a távot, mert úgy éreztem, így ezzel a távval is része lehetek a maraton tradíciójának. Tesóm kijött velem a versenyre, a biztonság kedvéért vittem szőlőcukrot meg banánt, gondoltam, ki tudja, hogy fogom bírni. A szőlőcukorból ma is van még pár szem. A rajtnál mindenre elszántan álltam, tudtam, hogy fontos, hogy egyben lefussam a távot. Beleséta nélkül. Aztán futottam; esett; közben meglepődtem, mennyien sétálnak, de láttam, iskolások; iskolás koromban én is sétáltam volna. És lefutottam. Az időt nem is mértem, eszembe se jutott. Nem is volt vészes, könnyen lefutottam – de jellemző módon az első gondolatom az volt a célban, hogy biztos elmérték a távot. Aztán a második gondolatommal már helyretettem magamat – és azóta egyébként távtól igazából nem tartok.

Kicsit viszont visszasírom ezt az időszakot, amikor még meg tudtam becsülni azt, hogy lefutottam 3,5 kilit. Nem tudom, mi az oka, talán a Nike félmaraton előtti para, ami rosszabb volt, mint három vizsgaidőszak, vagy az, hogy a körülöttem levő futók nagy része már futott félmaratont, de mostanában kezdem úgy érezni, hogy egy bizonyos táv alatt ciki futni. Nyilván ez a saját hülyeségem is; én is gondoltam olyat, hogy öt kilire nem veszem fel a köcsögcsapatos pólómat – amúgy nem is, mert azt a kiemeltebb futásokra tartogatom. Az is nyilvánvaló, hogy már nem indulnék el 3*200 métereket futni, mert az visszafejlődés lenne. Viszont nemrég történt, hogy a Spar futásokról beszélgettünk, szóba került a 7 kilis táv, és már épp mondani akartam, hogy arra akarok nevezni, amikor nonverbális módon le lett fikázva a táv. Nem is mondtam semmit, lapítottam… és azon gondolkodtam, tényleg ciki 7 kilit futni? Pedig végül tényleg arra neveztem; nem azért, mert a táv kihívás, hanem azért, mert most nem volt kedvem váltóban futni, hosszabb egyéni táv nem volt a 30 kiliig, viszont ott szerettem volna lenni, mert tavaly ez volt az első versenyem. 

Szóval az eszemmel nyilván tudom, hogy tökjó, hogy futok, és hogy minden táv lépésekből áll össze, így aztán minden egyes lépést érdemes megbecsülni. Csak átérezni nem mindig tudom ezt – pedig volt, amikor ez az érzés magától értetődően jött. Pedig akkor még csak 200, aztán 600 métereket, utána meg 3,5 kiliket futottam. Rövid távokat, igaz?

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvesazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr203261242

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szeretteimet elüldözöm magam mellől, bunkó vagyok velük 2011.09.27. 23:05:33

20 éves lány vagyok, aki nem találja a helyét. Először kamaszkori problémára gondoltam, de évekkel később sem múlt el, és úgy érzem, most a legerősebb. A szeretteimet elüldözöm magam mellől, bunkó vagyok velük, holott nem érdemlik meg.Ok nélkül nagyon ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T@Z 2011.09.27. 22:25:08

Vasárnap találkozunk a 7 km-en. :) Miért lenne ciki? Szerintem nagyon sok induló lesz. A félmaratont meghagyom tavaszra, legalább lesz mit várni. ;)

pannonfunk 2011.09.27. 22:31:55

Egyáltalán nem ciki 7 km-en indulni. fogd fel úgy, mint egy edzést, amely egyben közösségi program is. Pl. én ebben a szellemben futottam EDF-et, ami még rövidebb volt. Toltam egy viszonylag gyors tempót, meg volt benne egy kellemes emelkedő is, és a végére egy picit el is fáradtam. Szerintem simán tudnál te is egy ilyet érzést hozni a 7 km-es versenyen.

effe 2011.09.27. 23:51:35

vannak, akik csak 100 métert futnak, mégis milyen híresek ;-)

amúgy ma 3,9 km-t futottam. nem is tudom, hogy beírjam-e az edzésnaplómba...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.28. 04:41:49

Annak aki félmaratonokat fut és 30-ra vagy maratonra készül már a 7 kili versenyben fel se emeli a pulzusát. Ez szerintem nem baj, hiszen neki már más tartomány a fontos és más versenyekre kell koncentrálnia.

Ettől még lefikázni a rövidebb távot szerintem ostobaság. A rövidebb távoknak is egyfelől megvan a maga érdekessége. Más tempóval lehet futni mint a 21-et és nem kell frissíteni! :D

Mindenesetre sokan elfelejtik, hogy anno lehet nekik is volt olyan időszakuk mikor a 7 kili volt az ideális versenytáv.

Én valahogy gyorsan átlendültem a rövidebb távokon és a 21 lett a táv ami az alatt van nem tudom komolyan venni és nem is futom versenytempóban, ez volt Pozsonyban is. Most annyira a félmaraton a fontos táv számomra, hogy az ez alatti versenyeket inkább élvezem, de nem futom megszakadósan. Sőt félmaraton alatti távú verseny nem is érdekel, csak ha valamiért különleges. A váltó más, mert ott a csapatérdek fontos. :)

Összegezve tudom, hogy honnan jöttem és tudom, hogy másnak egy 7 kili lehet olyan fontos mint nekem a 21.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.28. 04:42:08

@T@Z: Jó futást vasárnap! :) És jó készülést a tavaszi félmaratonra! :)

@pannonfunk: Nekem is ez a tervem, igyekszem magamhoz képest egy gyorsabb tempót menni.

@effe: Ez is igaz :D Nahát, amúgy igen, erről van szó... Én a múltkor egy két kilis, sörözés előtti közös futással voltam így, aztán végül beírtam az edzésnaplóba. Végülis futottam... :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.28. 04:57:25

@Raиdoм_: Ezt tökjó volt most olvasni. Szerintem természetes, ahogy az ember fejlődik, úgy más lesz a kihívás a számára. Én is érzem ezt, nekem most 12-15 kili lenne az a táv, amit kihívásnak éreznék, na meg ott lesz Siófok a 21 kilivel :) Viszont azt is tudom, hogy a sok pici távon alapszik az, amit ma meg tudok futni, azért is idéztem fel a tavalyi spart.

Azt pedig különösen fontosnak tartom, hogy más futókat, akárhol tartanak is, tartsunk tiszteletben - tudom jól, hogy ez milyen sokat tud jelenteni, a futótársak többségétől én is ezt tapasztalom.

rodriguez 2011.09.28. 08:14:03

Csatlakozom az előttem szólókhoz: nem ciki, miért lenne az???? Minden teljesítésnek értéke van... Jó futást vasárnapra!

pannonfunk 2011.09.28. 08:57:15

@csiripiszli12: Ha mész Siófokra, már most nem árt készülni vegyesen mindengéle futásokkal. Sokkal gyorsabban és látványosabban fejlődsz, ha vegyesen edzel. Szóval ez pont jól jön, versenyhelyzetben az emberek többsége gyorsabb, most futsz egy PB-t 7 km-en, aztán megvan, hogy milyen tempót kell hozni a félmaratoni felkészülés során a rövidtávos gyors edzéseken :)

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.09.28. 10:49:52

Nem ciki!! Főleg ha olyan az ember mint én - hiába fut rendszeresen, lassan fejlődik, lassan hosszabbodnak a távok, tehát ugyanúgy kihívás. Tegnap este megint ezen méláztam, mikor elfáradtam a már szokásos esti 6,5 km-en, hogy miért kihívás még mindig?!

HelloJozsi 2011.09.28. 12:21:32

Hát igen, a problémakör ismerős.
A rövidebb táv szerintem azért is lehet sok esetben jobb választás versenyen, mert nem kell az egész napodat erre szánnod.
Lehet, hogy ez most eretnek gondolat, de az embernek család, munka mellett minden perc szabadidő kincs, amit okosan kell felhasználni.

Nálam egyébként ez a dolog abba torkollott, hogy elég erősen elvesztettem a motivációmat. Hosszú távokra nincs időm becsületesen a rövidebb távokat meg nem érzem kihívásnak.
A sebességgel való játék pedig teljes embert és komoly edzéseket kívánna. Így aztán csak lötyögök vagy azt se :(

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.28. 21:48:38

@pannonfunk: A PB nehéz ügy lesz, az UB-n váratlanul gyorsan futottam (5:55-ös kilikkel), ezt azóta megközelíteni sem tudtam :) De igyekszem... :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.28. 21:53:08

@Simone Lewis: Szerintem sok függ attól, milyen állapotban állunk neki futni. Mennyire vagyunk fáradtak vagy dekoncentráltak. Amúgy ismerős, engem le tud törni, amikor mondjuk futok egy szigetkört és ugyanannyi, mint két hete, vagy nehezebben megy.

Apropó, ha össze tudnánk hozni a két szigetkört hétpercesekkel, amit beszéltünk Pozsony előtt, tökre örülnék! :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.28. 22:07:19

@NJoco: Nem eretnek gondolat, teljesen érhető. Én most viszonylag könnyen vagyok, "csak" a munkával kell az időmet egyeztetni, de tudom (és remélem :) ), hogy lesz majd, amikor más lesz a prioritás.

Rossz érzés lehet, amit írtál. Nem tudom, mióta tart ez a motivációs hullámvölgyed, meg azt sem nagyon, hogy korábban hogyan futottál, de remélhetőleg találsz majd új kihívást vagy új szépséget a futásban, úgy, hogy közben a családodra és a munkádra is jut idő. Azért ha tudsz, inkább lötyögjél, mint ne - van olyan, hogy az a legtöbb, amit meg tudsz tenni, és akkor az pont elég is :)

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.09.29. 12:15:50

@csiripiszli12: Benne vagyok! Épp tegnap néztem, hogy augusztusban 5x futottam 2-körös szigeteket, míg szeptemberben egyszer sem...most eltűnök egy hétre, utána hozzuk össze! :)

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.09.30. 13:26:51

Egyáltalán nem ciki 7 km-t (vagy 3,5-et stb.) futni. Aki rendszeresen fut, annak örülni kell, az jó. Bár többen futnának!
Remélem, találkozunk vasárnap. Gondolom, inkább a futás előtt, mert Te 10:15-kor rajtolsz, én 10-kor és jó esetben 2 körül érek célba. Én bejelentkeztem az Edzésonline VIP-sátrába, tehát annak a környékén összefuthatunk.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.30. 21:20:03

@bencsikp: Igyekszem majd futás előtt odanézni akkor, tényleg jó lenne találkozni :)

Azért már most jó futást kívánok neked, a biztonság kedvéért, biztos sokan lesznek, hátha mégis elkerüljük egymást!

pannonfunk 2011.09.30. 22:10:42

@csiripiszli12: Nem kellene valami találkozópontot megbeszélni? A biciklitároló most messze lesz. Valahol az Olof Palme sétányon vagy az időkeréknél?

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.30. 22:31:05

@pannonfunk: Én utána sajnos nem nagyon tudok maradni, mert anyukám jön fel gyalogolni :) Előtte meg körülnézek az EO-sátornál, esetleg annak a környékén? De látom, feltetted FB-ra is, majd meglátjuk, ott születik-e valami megállapodás.

pannonfunk 2011.10.01. 08:51:54

@csiripiszli12: Kicsi piros autó most a nyerő. De elnézek majd az edzésonline sátorhoz is.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.10.01. 14:29:31

@csiripiszli12: oké, majd figyeljük egymmást! Ha mégsem találkozunk, jó futást!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.10.01. 16:12:56

@pannonfunk: Jól van. Ha mégsem találkozunk, hajrá!

@bencsikp: Oké! Köszi!
süti beállítások módosítása