Futok.

A blog egy kezdő futó kalandjairól szól; futásról és talán másról is.

Friss topikok

  • bellone: Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsike... (2016.10.07. 20:48) Szelidi negyedszer, kicsit másképp
  • csiripiszli12: @regulat: Mondjuk ebben van valami :) Köszönöm a biztatást, legközelebb szerintem összekapom magam... (2016.05.04. 09:56) 2. Shakespeare-futás
  • csiripiszli12: @bencsikp: Köszi szépen! Igen, egyébként azért szerveztem így a külföldi utat, hogy futhassak egye... (2015.11.16. 14:56) Porto Family Run: 15 km az óceánnál
  • csiripiszli12: @BGy: Így teljesen érthető, hogy most nem a futás a fontos. Kívánom, hogy legyen boldog ez az új s... (2015.08.05. 09:13) UB félig
  • csiripiszli12: @pantomimes: Mondjuk az is igaz, hogy a hét alkalom nem volt olyan kevés. Az tényleg rossz lehet,... (2015.03.14. 21:55) Visszapillantó: 2015. február

2011.09.21. 23:10 csiripiszli12

Futás-Fogorvos: 1-0

Címkék: fájdalom edzések

Hétvégén megfájdult a fogam, hétfőn mentem is a fogorvoshoz. Jó fej amúgy, de kicsit túlzás, amilyen gyakran mostanában mennem kell hozzá. Az egész bal oldalam fájt, szépen felsugárzott a fülembe is, így aztán nem igazán tudtam megmondani, melyik fogammal van a gond. Az egyik alsóra tippeltem, de valószínűleg rosszul, úgy tűnik, nem azt a fogat kezelte, amelyik bedurrant. Onnan gondolom, hogy utána is ugyanúgy fájt. Mondta, szedjek Aspirint, az gyulladáscsökkentő is, hátha leviszi a gyulladást. Ezen nem múlik, akkor szedek Aspirint.

Ma délután is fájt, bár már nem sugárzott a fülembe, de gondoltam, el kéne hozzá megint menni, most már asszem, tudom, melyik fogam a ludas. Este hétkor jutottam volna el hozzá, és tudom, hogy ezt a fogamat sajnos gyökérkezelni kell majd, ha nem hagyja abba a fájást. Gondoltam, hogy egy órával a rendelés vége előtt nem biztos, hogy oda kéne menni egy gyökérkezelésre csak így időpont nélkül, különben is, a héten még nem futottam, úgyhogy rövid tanakodás után úgy döntöttem, hogy nem megyek fogorvoshoz, legfeljebb ha fáj tovább, elmegyek holnap reggel, inkább elmegyek futni. Az is benne volt ebben a döntésben, hogy ez azért egy ritka helyzet, hogy kipróbálhatom, milyen fogfájással futni – tudom, ez nem normális gondolatmenet, de egyrészt sose állítottam, hogy az vagyok, másrészt meg, ha már annyit tanultam a fájdalomészlelésről, ezeket a helyzeteket csak ki kell használni. Azért futás előtt bevettem egy fájdalomcsillapítót, gondoltam, azért annyira nem leszek állat, hogy anélkül fussak, pedig azért az lett volna az igazi.

Szóval kimentem a szigetre. Felavattam a futószoknyát, amit Angliából rendeltem. Ezt amúgy eredetileg Pozsonyban akartam először felvenni, de gondoltam, ha festékezünk futás előtt, akkor inkább nem, persze nem volt ilyesmi, úgyhogy nyugodtan rajtam lehetett volna, de nem baj, nyugodtan rajtam volt ma. A triós pólóm is ma volt rajtam először, meg a Pozsonyban kapott sapi is – hogy utóbbira miért volt este 8-kor szükségem, ne kérdezze senki. A fogamat persze éreztem. Arra voltam kíváncsi, hogy a futás alatt hogy alakul a fájdalom – persze ezt úgy kellett megoldanom, hogy lehetőleg ne figyeljem folyamatosan, mert a fájdalomra figyelés eleve lejjebb viszi a fájdalomküszöböt, és akkor erősebbnek érezzük a fájdalmat, szóval azért nehéz dolgom volt.

De csak addig, amíg el nem indultam futni, merthogy utána nem foglalkoztam végülis a dologgal nagyon. Az e heti első edzés az edzéstervben 6 km, 2 jóleső-2 lendületes-2 jóleső felosztásban. A kilométereket nem nagyon láttam a szigeten, úgyhogy nagyjából emlékezetből indultam meg a lendületesre, amikor már untam a jólesőt. Azt is éreztem ugyanakkor, hogy azért nem ez lesz életem legjobb edzése, de nem baj, van ez így néha. A 4. kili tájékán kezdtem éhes lenni, nem csoda, ma a reggelin túl csak egy 3 tojásból készült rántotta, meg két büfébizbasz péksüti volt bennem, ez azért nem annyira sok. Szóval úgy voltam vele, hogy örülök, ha végig tudok menni. De amikor vége lett az egy körnek, és már csak egy kicsi lett volna hátra a távból, gondoltam, hogy jobban szeretem a sziget Árpád híd felőli végét, úgyhogy elfutottam odáig. Közben a fogfájás nem volt vészes, és gondoltam, hogy mivel – szerintem – a futás jó kis módosult tudatállapot, amúgy a leghosszabb, amit módosult, mégis viszonylag éber tudatállapotban töltök, ezért aztán akár szuggesztiókat is lehetne magamnak adni, miszerint csökken a gyulladás és rendben van a fogam. Úgyhogy ezt elmormoltam magamban néhányszor. Hogy milyen hatékonysággal, majd meglátjuk. Most épp nagyjából oké a fogam, de még előttem az éjszaka.

Amúgy a mai tempómon nem látszott, hogy elvileg volt benne két kili lendületes is – de majd legközelebb  :P

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvesazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr763244701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

effe 2011.09.21. 23:35:32

nekem múlt már el fogfájás a futástól. sajnos ez a ritkábbik eset.
és milyen volt a futószoknya? nem zavaró, hogy még valami fölöslegesen lifeg rajtad? :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.22. 07:03:26

@effe: Még egy picit érzékeny a fogam, meg úgy döntöttem, hogy mégiscsak elmegyek az orvoshoz ettől függetlenül, végülis ő tudja, hogy mit érdemes most tenni. Azt nem szeretném, hogy hétvégén végig fájjon a fogam.

A futószoknya teljesen jó volt. Talán egy picivel nagyobb, mint kellene, de ezt meg tudom oldani. Nem volt zavaró a lifegés, talán azért sem, mert alatta van egy normál futónadrág.

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.09.22. 08:33:34

Jobbulást! Tök nagy hős vagy, hogy a futás mellett döntöttél!

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.09.22. 09:22:19

Gulo májkrémes kenyeret eszik, ha fáj a foga (szerinte az mindenre jó). A futás sem rossz ötlet. Azt tudom, hogy egyszer egy ronda takonykórt egy kosáredzés kivitt belőlem pikk-pakk.
Hogy van a fogad ma reggelre?

pannonfunk 2011.09.22. 09:30:04

Ha komolyan be van gyulladva, akkor nem fog elmúlni magától, menjél el orvoshoz. Egyszer fél nap után tudtam csak gyökérkezelésre menni, mire eljutottam, már átment az arccsontomra, és lett egy bakteriális csonthártyagyulladásom az arcomon. Egyrészt brutál fájt, utána meg olyan antibiotikumot kellett szednem, hogy attól is megfeküdtem.

Futószoknyáról várjuk a képeket :)

pannonfunk 2011.09.22. 09:32:05

@Simone Lewis: Meg szegfűszeget, sőt, állítólag a kesudió is jó. Meg zsályával önlögetni, kakukkfűvel, a népi gyógymódok tára kifogyhatatlan. És még működnek is ideig-óráig, de csak kiegészítőnek ajánlott vagy átmenetileg, ha pl. az orvos délután rendel, és este 8 óta fáj a fogad. Ld. a fenti esetem...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.22. 12:29:30

A lendületes futást nehéz megtanulni, nekem küzdés volt a első pár résztávos futásom. Általában 2 kili bemelegítés és 2 kili levezetés között volt, és figyelne kellett a tempóváltásra. Fogfájás mellett ez még nehezebb lehet. Jobbulást kívánok!

pannonfunk 2011.09.22. 12:57:14

@Raиdoм_: Én már most rosszul vagyok a kommentedet olvasva, pedig csak holnap reggel indulok résztávozni. Kéne valami csodafogyókúrástablettához hasonló dilibogyó, amit beveszek, leülök a kanapéba tévét nézni, és kiválthatom vele a résztávos futásaimat. Sőt, még azzal is megelégednék, hogy nem kanapéban ülök, hanem kényelmesen futok. Csak ilyen nincs, ahogy csodafogyókúrás dilibogyó sincs...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.22. 12:59:47

@pannonfunk: Tegnap aljas módon kihagytam a résztávos edzésem és úgy éreztem ez nagy veszteség lesz. Helyette futottam 21 kili a HHH-n és miután meglett úgy éreztem még túl is tejesítettem a napi előírást. :D

pannonfunk 2011.09.22. 13:02:44

@Raиdoм_: Ne lenne olyan messze a HHH, gyakrabban mennék oda. Egy panorámakör felér egy résztávos edzéssel, tavasszal kétszer voltam, és egyből nem voltam annyira puding, mint most...

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.22. 21:10:49

@Simone Lewis: Májkrémes kenyeret? :) Nem semmi ötlet!
Köszi, reggelre egész jó lett a fogam, és ez azóta is tart. Végül nem mentem el az orvoshoz, mert nem nagyon fájt - majd hétvégén kiderül, jól tettem-e. Az Aspirin-kúrát befejezem, lehet, hogy leviszi a gyulladást tényleg.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.22. 21:17:33

@pannonfunk: Ú, ez csúnya történet :(

Rendben, értettem :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.22. 21:44:12

@Raиdoм_: Köszi szépen!

Megnyugtat, amit a résztávozásról írtatok, mert már kezdtem azt hinni, hogy én vagyok a béna. Nekem is ilyen volt (lett volna), amilyet írtál, 6 kili közepén két lendületes, próbáltam is tempót váltani két kili után, csak valahogy elkalandoztak a gondolataim, vagy nem tudom, ahogy máskor, amikor futok, és nem tudtam a gyorsabb tempót megtartani. Nyáron egyébként volt már néhány ilyen edzésem, mert Zsuzsi is írt ilyet az edzéstervembe, és tényleg az a fura, hogy ilyenkor szenvedős a futás, pedig nem az szokott lenni. Bár lehet, hogy csak azzal kell megbarátkozni, hogy nem mindig könnyű futni, nem tudom. De ha csak az első néhány szenvedős, akkor lehet, hogy csak hozzá kell szoknom.

@pannonfunk: Bár, abból, amit írtál, arra következtetek, hogy lehet, hogy nemcsak az első néhány résztávozás tud szenvedős lenni :)

pannonfunk 2011.09.23. 10:00:26

@csiripiszli12: Az a vicc, ugye megvan, hogy ül egy ember az út szélén, a bal keze egy lapos kövön, jobbjában egy kalapács, és azzal csapkodja a bal kezén az ujjait. Minden ütés után bődültesen nagyot ordít, az arca teljesen el van torzulva a fájdalomtól. Egy arra járó megkérdezi tőle:
- Mondja, ember, ebben mi a jó?
- Az, amikor melléütök!

Na, kb. ilyen a résztávozás is :)

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.09.23. 13:13:26

@pannonfunk: Eddigi legjobb leírása a résztávozásnak :))

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.23. 15:54:08

@pannonfunk: Most már megvan :D

De amúgy én elhatároztam, hogy jó lesz az a résztávozás :)

pannonfunk 2011.09.23. 17:30:31

@csiripiszli12: Minden csak elhatározás kérdése :)

És ne feledd, hogy a mazoistának mindig jó, mert ha rossz, akkor jó, ha meg jó, akkor rossz, tehát jó :)
süti beállítások módosítása