Futok.

A blog egy kezdő futó kalandjairól szól; futásról és talán másról is.

Friss topikok

  • bellone: Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsike... (2016.10.07. 20:48) Szelidi negyedszer, kicsit másképp
  • csiripiszli12: @regulat: Mondjuk ebben van valami :) Köszönöm a biztatást, legközelebb szerintem összekapom magam... (2016.05.04. 09:56) 2. Shakespeare-futás
  • csiripiszli12: @bencsikp: Köszi szépen! Igen, egyébként azért szerveztem így a külföldi utat, hogy futhassak egye... (2015.11.16. 14:56) Porto Family Run: 15 km az óceánnál
  • csiripiszli12: @BGy: Így teljesen érthető, hogy most nem a futás a fontos. Kívánom, hogy legyen boldog ez az új s... (2015.08.05. 09:13) UB félig
  • csiripiszli12: @pantomimes: Mondjuk az is igaz, hogy a hét alkalom nem volt olyan kevés. Az tényleg rossz lehet,... (2015.03.14. 21:55) Visszapillantó: 2015. február

2011.09.19. 08:13 csiripiszli12

Nők: a futás kisebbsége

Címkék: női futás

Szóba került Pozsonyban a Coca Cola női futás, és Iramszarvasnak volt egy felvetése, hogy kíváncsi lenne, mit szólnának az emberek, ha lenne egy tisztán férfi futás. Az én első reakcióm engem is meglepett, érezhető indulattal reagáltam rá. Valami olyasmit mondtam, hogy ha jól tudom, pont az egyenlőség megsértése miatt Amerikában nem azt mondják, hogy férfiak nem indulhatnak női futáson, csak azt, hogy nem javasolják számukra az indulást. És ha indul férfi, akkor könnyen előfordulhat, hogy férfi nyeri meg – ilyenkor viszont nem kap tapsot a célban és nem mondják be a nevét. Merthogy igazából ez azért egy könnyebb győzelem, valljuk be.

Az UB után sokat morogtam azon, hogy pasipólót kaptunk a rajtcsomagban, ugyanezt a témát a futóblogos pólónál is felvetettem, és nagyon tudom díjazni, hogy ott lett női változat. Pedig nem vagyok feminista, sőt, és nem is azért pampogok, mert a futóruhát fontosabbnak tartom a futásnál. Csak valahogy fura, hogy miért ennyire természetes, hogy jó nekünk a férfipóló is. Az UB-n S-es pólót kaptam, szerencsére az eredetileg kért M-eset ki tudtam cseréltetni. Ez is könyékig ér, meg olyan nagydarab érzés, amikor felveszem, és megmondom őszintén, irigykedve nézem a pasikat az UB-s pólójukban, mert nekik ez egy normál technikai póló, nekem meg inkább egy kedves emlék, amit majd télen fogok tudni hordani a hosszú ujjú felső fölé. Pedig ugyanabban a versenyben vettem részt, és – vigyázat, csúnyán anyagias megjegyzés következik – ugyanazt a nevezési díjat fizettem be.

Tavaly ősszel, amikor először hallottam a női futásról, nekem is fura volt kicsit, hogy külön nőknek rendeznek versenyt. De valahogy rendjén valónak tűnt, végülis kevesebb nő fut, mint férfi, meg talán a többség számára az eredmények sem annyira fontosak, a futás pedig sajnos még köztünk amatőr futók között is egy nagyon eredményorientált sportág, bár ezt akkor még nem tudtam. Megnéztem a BSI honlapján, hogy milyen arányban vettek részt nők két versenyen, a tavalyi Spar versenyeken és az idei Vivicittán. Ahogy várható volt, minél hosszabb volt a táv, annál kisebb a nők aránya. A maratonon 2659 célba ért közül 479 volt nő (18%), 30 kilométeren ez az arány 34% (491 versenyző közül 166 nő), a 7 km-es minimaratonon volt kb. fele-fele (49%, 705 a 1447 résztvevő közül). A Vivicittán idén 2760 indulóból 937 volt nő (34%), a félmaratonon 1707 futó közül 488 (29%). Ezek csak a számok, valószínűleg a futás motivációja, élménye is valamennyire eltérő lehet férfiaknál és nőknél – ebbe most nem is megyek bele, mert most nincs ennyi időm :)

Szóval úgy tűnik, azért a futók között a nők vannak kisebbségben. A Futóblog összes állandó szerzője pasi – nincs is velük bajom, de azért néha jó lenne női hangot is hallani; van, amit egy nőtől megkérdeznék, egy pasitól nem... Persze a versenyeken Saci néni jelenléte azért javít ezen az egyensúlytalanságon, de azért jó lenne, ha a hétköznapokban is jobban jelen lennének a női futók. Azt már csak érdekességképpen említem, hogy ha rákeresünk a futás + nők kulcsszóra a guglin, akkor ez az első találat: http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_79_kip_566_miert_nem_szabadna.php :S (Igen, majd valamikor megtanulok linket intelligens módon beszúrni :) ).

A fenti néhány gondolatot semmiképpen nem antipasi szózatnak szántam, remélem, ez kiderült. Merthogy egyébként nagyon bírom a pasikat – kimondottan üdítő, hogy az UB-s csapattársaim mind férfiak, és persze a női futógála is más lenne parókás-szoknyás férfi futók nélkül, üdvözlet a She-Lány Team tagjainak :)

Ami az eredeti felvetést illeti, hogy mi lenne, ha lenne egy tisztán férfi futás – nem tudom. Jobban átgondolva, felőlem lehetne, csak nem igazán tudom, mi lenne a különbség egy normál futóversenyhez képest. De ezt nyilván nem is nekem kell tudni, a férfi futók jobban tudnák. Mindenesetre ha lesz ilyen, szurkolóként ott leszek :P

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvesazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr283237608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.19. 08:43:46

Lehet, hogy a férfiaknak több idejük van felkészülni egy hosszabb versenyre.

HelloJozsi 2011.09.19. 10:00:55

Nálunk a Bébielefántok csapatban bőséggel vannak hölgyek, sőt általában nem ők az "alja", hogy úgy mondjam..
De általánosságban igazad lehet.
A futópólókkal kapcsolatosan már a önmagában méret is elég probléma. Sose akkora, amekkorára gondol az ember, úgyhogy át tudom érezni a problémát azt hiszem.
A női futásokon elég sok férfi indul "nőnek" öltözve. Az idézőjel nem véletlen. Az szerintem jó poén, bár nem is szoktak szerintem nyerni parókával meg egyéb felszerelésekkel :)

Ami a felkészülést illetni, szerintem abban a korban, mikor hosszútávfutók tipikusan sikeresek, akkor a legtöbb hölgy már a családnak él leginkább. A férfiak nagyobb része mögött is egészen biztosan áll egy vagy több hölgy, aki nélkül nehezebben menne a nagy teljesítmény.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.19. 12:51:50

Tavaly a női futógálán elvétve láttam férfi futót, pedig végignéztem a mezőnyt alaposan. szerintem az elég sok az még mindig nem üti meg a 2-3 százalékot. Eleve ne is nevezhet férfi.
Aki indult férfiként azok mind hátul futottak így nem éltek vissza a jobb adottságaikkal.

Az igaz, hogy a női ruházat olcsóbb mint a férfi? Itt most nem ne a sportruházatra gondolok.

Amúgy van olyan nő ismerősöm aki kifejezetten kerüli a futóversenyeket. "én nem akarok mások szeme láttára futni" Szigeten sok nőt látok futni és versenyen mégis kevesebb indul.

A pusztán férfi futóverseny számomra nem lenne érdekes. Futáson mindig motivál a csinos versenytárs hölgyek jelenléte. Ha csak férfiak között kellene futni az nem lenne motiváló.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.19. 19:31:23

@NJoco: Persze, a parókás futókat imádom, idén ők voltak a She-Lány Team. Ha ott vannak, érzem, hogy van velünk törődve :) Amúgy a többivel is egyetértek, amit írtál.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.19. 19:48:42

@BRandom: Igen, itt nálunk poénból beöltözve futnak férfiak, nélkülük szürkébb is lenne a mezőny. Idén is hallottam a rövidebb távon egy nagyit, aki magyarázta az unokájának, hogy látod, ő fiú, de beöltözött lánynak :) Amit az elején írtam, azt külföldi versenyekről olvastam, ott nem zárhatják ki a férfi indulókat, így előfordul, hogy férfi nyeri meg a női futást.

Azt amúgy sajnálom, ha valaki nem akar versenyen indulni, mert fél attól, hogy mások előtt kell futnia. Megértem mondjuk, mert mióta mondanak valamit azok a számok, hogy hétperces meg 5:40-es, azóta indulni szívesen indulok, csak az eredményeimet nem feltétlenül szívesen mondom el :(

Azt most nem nagyon tudom, olcsóbb-e a női ruha úgy általában. Lehet, hogy igen, de szerintem mi azért könnyebben veszünk meg hülyeségeket is magunknak, legalábbis nekem van olyan cuccom, ami egyszer nem volt rajtam, így aztán lehet, hogy összességében kiegyenlítődik :)

Ezt abszolút elhiszem, hogy motiválóbb úgy futni, hogy csajok is vannak ott. Engem is motivál a férfiak jelenléte, pláne, hogy azért a többségük leelőz, és lehet nézni, ahogy futnak :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.09.19. 20:13:30

@csiripiszli12: Ismerősöm nem a teljesítménye miatt nem akar mások társaságában futni. Egyszerűen szerintem nem szeretné ha így látnák, mert ad a külső megjelenésére és ott nem a legjobb arcát mutatná mikor rákvörösen kifutja magát vagy csurom vizesen ott izzad.

Van aki ebből hiúsági kérdést csinál. Mint az is ciki ha mások társaságában kell bemelegíteni, mert félsz, hogy a bénázásod észreveszik. Nekem pl. ez volt anno mikor kezdtem futni.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.19. 20:50:54

@BRandom: Ja, értem, végülis ez is teljesen érthető.

A bemelegítés nálam is kényes pont volt :) Még úgy is, hogy nem másokkal együtt voltam, csak kinn a szigeten, ahol láthattak mások.

almare 2011.09.19. 21:46:28

@csiripiszli12: érdekes ez a cikk, amit belinkeltél. az biztos, hogy a férfiak teste jobban a futásra van kitalálva, mint a nőké (vagy hogy van ez a mondat) és lehet, hogy a Q-szög csak az egyik tényező ebben. meg ez nemcsak fizikai dolog, hanem pszichés is, a versenyszellemre, győzni akarásra meg hasonlókra gondolok.
a családdal kapcsolatban meg egyetértek NJocóval.

@BRandom: @csiripiszli12: azt nem hiszem, hogy a női ruházat olcsóbb, mint a férfi, de ha netán az is, akkor is: a női ruhatár általában több részből és kiegészítőből áll (pl. ott vannak a harisnyák, az egy összetett dolog!), és általában az embernél a női egyed a díszesebb tollú, ami elég bonyolulttá teszi a dolgot :)

HelloJozsi 2011.09.20. 09:14:05

@almare: Eléggé elkanyarodom a témától, de erről olvastam a múltkorában. Érdekes, hogy nálunk, magyaroknál, főleg a 19. - 20. században alakult csak ez ki, előtte a férfiak is legalább olyan díszesen öltözködtek. Teljesen normális dolog volt pl. a piros nadrág narancsszín atillával és a tetejébe mondjuk egy zöld mente :)
Az ázsiai kulturális múlt meg a török befolyás miatt mondjuk teljesen érthető. Az ünnepi viseletek tekintetében érvényes ez főleg. Elég furcsán néznének most az emberre pl. piros öltönyben, kivéve, ha mondjuk nótaénekes. De zöld nadrággal kombinálva még ott is kiverné a biztosítékot :)

Eufemia 2011.09.20. 09:29:07

Sziasztok! Csak mostanában olvasok futós blogokat, és ritkán írok, de ezt most muszáj:)
A nőkben tényleg sokkal kevesebb a gyárilag belénk kódolt versenyszellem. Ugyan én csak egy hónapja futok, nem teljesen kezdő szinten, mert mást mindig is sportoltam. Viszont már mondták ismerősök, hogy akár indulhatnék is futóversenyen, de engem a tömeges dolgok nagyon nem vonzzanak. A saját időeredményeimet magányos futások alkalmával is tudom döntögetni, nem igénylek hozzá én sem közönséget.
Igaz a versenyezhetnékem én máshol kiélem, amatőr váltó úszóversenyeken veszek részt, igaz azok maximum párszáz fős családias rendezvények, nem hasonlíthatóak össze a többezer fős futóversenyekkel...

almare 2011.09.20. 09:29:09

@NJoco: igen, ebben igazad van. egyébként az nekem is eszembe szokott jutni, hogy annak idején Európában a rokokóval teljesen normális volt a finom rózsaszín, lila, világoskék meg mindenféle púderszín a férfiakon, meg a fodor, csipke és hasonlók (persze a jómódúakon, akikről festmények készültek, például). bezzeg Karinthy a XX. század elején már arról írt, hogy a férfiak ruhatára öt darab fekete cső, kettő a karoknak, kettő a lábnak és egy a törzsnek :)

én megnéznék egy piros öltönyt, ha jó minőségű a ruha és szép a szín... emlékszem még a 90-es évek két trendszínére, a püspöklilára és a mustársárgára. önmagában egyik se rossz, férfiakon sem, de azok a műszálas anyagok, amiken ezek meg bírtak jelenni...

HelloJozsi 2011.09.20. 09:34:58

@almare: na ezért a csipke meg a smink azért már túlzás. Egyébként a mostani pasztelles rózsaszínes meg halványkékes ingek is.
Akkor már tényleg legyen piros, ne aprózzuk :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.20. 09:38:18

Szerintem is igaz, hogy a nőkben kevésbé van meg a versenyszellem, én persze maximálisan képviselem a kisebbséget. :-) És a családi élet sem előnyösen befolyásolja a futásra fordítható idő és energia mennyiséget. Szerintem nincs ezzel semmi baj, örüljünk, amíg mi vagyunk kisebbségben, mert ránk akkor is felnéznek, ha nem nyújtunk valami remek teljesítményt. :-)

A pólókérdés engem annyira nem izgat. A férfi modell szerintem rajtunk se áll rosszul, te pl. kimondottan jól mutatsz ezen a képen. :-) Azt mondjuk én se szeretem, hogy általában baromi nagyok, de végülis a futásban nem zavar, ha bő a pólóm. Tükörbe meg nem szoktam nézegetni magam közben. :-)

almare 2011.09.20. 10:08:24

@NJoco: a smink tényleg túlzás :) én szeretem a színeket, és szerintem jobb lenne, ha a férfiak bevállalósabbak lennének, ha nem a púderszínekkel kapcsolatban (bár én azt is el tudnám viselni), akkor legalább az élénk színekben. szóval például piros, igen :)

@Eufemia: én a versenyeket nem is igazán versenyeknek fogom fel, inkább olyan alkalmaknak, amikor kivételesen sok emberrel futok együtt, mert egyébként én is egyedül futok. nekem néha jólesik, hogy sokan vannak körülöttem :)

@azilinha: hát, ahogy olvasgattam a futóblogon az eredményeidet, azt azért nem mondanám, hogy nem nyújtasz valami remek teljesítményt... :) szerintem pont azért, mert a férfiak teste inkább van kitalálva a futásra, mint a nőké, eleve nem lehet a két teljesítményt összevetni. és ez rendben is van így.

Eufemia 2011.09.20. 10:16:24

Sminkben sportolni tényleg elég fura, erobik órákon viszont jellemzően látni lányokat 'talpig' sminkben:)
Az uszodában pedig baromira vicces az elfojt szemfesték, pandamaci effektus:))) Igaz nem a 'normálisan' úszó lányokon látni ilyesmit.

Igen én is szeretem néha ha sokan vannak körülöttem, írtam is, hogy nálam ez az úszópajtásokban meg az úszóversenyeken ki si merül. Nyilván kinek milyen társaság teccik.

A férfiakon is néha kifejezetten jól állnak az élénk színek, a kedves párom is szereti a rószaszínű, meg ciklámen pólókat. Nyilván a csipke más téma, de a rokokó is elmúlt már.

azilinhanak meg gratula az eredményeihez tőlem is!

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.20. 10:41:46

@Eufemia: @almare: Köszi mindkettőtöknek a teljesítményemre vonatkozó pozitív megnyilvánulásokat. :-) Abból a szempontból is jó női futónak lenni, hogy a kisebb versenyeken az én eredményemmel néha dobogóra lehet állni, míg egy pasinak rendkívül meg kell küzdenie hasonló díjazásért.

Eufemia 2011.09.20. 11:11:03

Nos, én pont erre hajtok úszásilag, bár még egyéni versenyre nem merészkedtem el, mert azért ott akadnak szép számmal jobb úszók, meg versenyzői licensz kell meg egyéb bonyolult dolgok, de lehet még odáig is elfajulok:)
Mindenesetre épp most ajánlgatom a futást száraz edzésnek egy úszótársnak, aki elcsábított a 10 km-es cetrendre, amit ő már kétszer leúszott, én először kísérelem meg.
Naigen, futva már simán megy ez a táv:D

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.20. 21:11:43

@Eufemia: Én szeretem a futóversenyek hangulatát, meg olyan szempontból is fontosak, hogy időnként kitűzök úgy versenycélt, hogy az legyen a max, amit akkor éppen teljesíteni tudok. Ez elsősorban távra vonatkozott eddig, valószínűleg azért, mert engem jobban motivál, ha hosszabbat tudok futni, mint korábban, mint az, ha gyorsabban.

De ettől még nyilván megértem, ha valaki nem jön futóversenyekre, az a lényeg, hogy mindenki úgy fusson, ahogy szeret futni.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.20. 21:27:04

@azilinha: Egyetértek az előttem szólókkal a teljesítményedre vonatkozóan :) Amúgy lehet, hogy részben emiatt is tapasztalod azt, hogy felnéznek rád, mert a te teljesítményed valóban kiemelkedő. Nekem sajnos volt már olyan tapasztalatom is, hogy leszólták a teljesítményemet :( Na mindegy, nyilván általában nem ezt tapasztalom, jóval több támogatást kapok a futótársaktól, mint amennyi fikázást, de akkor is nagyon tud bántani :S

Köszi a dicséretet a képről :) BÉF-en készült, szívesen futottam :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.20. 21:34:59

@NJoco: @almare: Ezek tökérdekes dolgok :) Mondjuk én is el tudnám képzelni a kicsit színesebb férfi ruhatárat, az élénkebb színeket egyértelműen, de még a pasztellszínek némelyikét is. Bár jobban belegondolva, időnként a női ruhatár sem nagyon színes, néha pont nem találom azt a színt, amit keresek. Például azt az időszakot nehezen vészeltem át, amikor minden cuccot sötétbarnában lehetett csak kapni.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.09.20. 21:44:20

@NJoco: Ja, és jut eszembe, köszi, hogy csináljátok a Futótérképet!

HelloJozsi 2011.09.20. 21:46:36

@csiripiszli12: köszi, hogy használjátok!
Sajnos nem jut rá annyi idő, mint kellene, de talán eldöcög így is :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.20. 23:10:19

@csiripiszli12: Szerintem futásban csak a nem futás a rossz teljesítmény. :-) Hogy ki hogy fut, abban rengeteget számít, hogy mióta csinálja és mennyire intenzíven. Igazából a futásnak addig van mindenképpen értelme, amíg az egészségünkért és a jó közérzetünkért tesszük. A versenyek segíthetnek a motiváció terén, de nem feltétlenül szükségesek (ez leginkább egyén függő). Amikor viszont átmegy az egyre jobb teljesítményekért való küzdelembe, és lassan behálózza az ember egész életét, az már nem egyértelműen pozitív. Szóval szerintem te nagyon jól csinálod, amit csinálsz, és kívánom, hogy jó sokáig élvezd. :-)
süti beállítások módosítása