Futok.

A blog egy kezdő futó kalandjairól szól; futásról és talán másról is.

Friss topikok

  • bellone: Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsike... (2016.10.07. 20:48) Szelidi negyedszer, kicsit másképp
  • csiripiszli12: @regulat: Mondjuk ebben van valami :) Köszönöm a biztatást, legközelebb szerintem összekapom magam... (2016.05.04. 09:56) 2. Shakespeare-futás
  • csiripiszli12: @bencsikp: Köszi szépen! Igen, egyébként azért szerveztem így a külföldi utat, hogy futhassak egye... (2015.11.16. 14:56) Porto Family Run: 15 km az óceánnál
  • csiripiszli12: @BGy: Így teljesen érthető, hogy most nem a futás a fontos. Kívánom, hogy legyen boldog ez az új s... (2015.08.05. 09:13) UB félig
  • csiripiszli12: @pantomimes: Mondjuk az is igaz, hogy a hét alkalom nem volt olyan kevés. Az tényleg rossz lehet,... (2015.03.14. 21:55) Visszapillantó: 2015. február

2011.08.15. 11:06 csiripiszli12

Futás és hála

Címkék: célok motiváció edzések

Amikor tavaly nyáron elkezdtem futni, apám halála után, nagyon sokszor éreztem azt futás közben, hogy milyen jó, hogy beszívom a levegőt, milyen jó, hogy hajlik a térdem ... milyen jó, hogy hálás lehetek azért, hogy élek. Tudom, ez nagyon szentimentálisnak hangzik így, de tényleg ezt éreztem, ezért aztán mindegyik futásom, még ha csak 3*200 méter volt is, az életet ünnepelte. És mindegyik futás után elégedett voltam, örültem. Nem véletlen, hogy az a blogom neve, ami.

Aztán tavaly ősztől jöttek a célok: novemberben Siófokon jó lenne a hét kilométer, a szülinapom előtt meg a Vivicittá, ami 12, meg ősszel a félmaraton, ami 21. Ehhez persze nem elég a 7-8 perc közötti kilométer, gyorsulni kellene, edzésterv, teljesítmény, futás heti négyszer... Nem a futás mint cselekvés, mint élmény, hanem a futás, mint egy cél elérésének az eszköze. Ha nem úgy jött össze, rosszul éreztem magam, csalódott voltam, amikor azt láttam, hogy mások gyorsabbak, mint én, szintén volt egy kis rossz érzés, már csak azért is, mert ez a régi tesiórás kudarcokat idézte. Aztán persze jöttek a kisebb-nagyobb kihagyások sérülés vagy télen ilyen-olyan betegségek miatt - utóbbiaknak persze nyilván nem a futás volt az oka, de az tény, hogy idén nagyon sokat voltam beteg, pedig amúgy nem ez jellemző, szerencsére. A legutóbbi ilyen kihagyás épp most volt júliusban, a térdem fájt.

De miért is? Azt hiszem, önmagában a célokkal nincs baj, jó, ha vannak – de az is jó, ha olyan célokat tűzök ki, hogy azok úgy legyenek elérhetők, hogy közben a futás élménye megmarad. Mert ezért kezdtem futni: egyszerűen futni jó. (Amúgy ez újdonság volt a számomra, de ez más kérdés.) És még az fontos, hogy számomra legyenek elérhetők a célok. Más nyilván gyorsabban fejlődik, meg eleve gyorsabb, azt is tudom, hogy az én tempóm inkább kocogás, mint futás; de magamhoz képest futás, úgyhogy maradok ennél az elnevezésnél… és igyekszem mások céljaival és teljesítményével nem foglalkozni.

Ez nekem mostanára tisztult le – a háromhetes kihagyás alatt volt időm ezen gondolkodni. Meg hasonlókról beszélgettünk az UB afterrun után BRandommal, ez a beszélgetés töksokat segített, hálás vagyok érte. Azóta az egyik edzésemet félbe tudtam hagyni, mert nagyon melegem volt, egy másik edzésről néhány száz méter után visszafordultam, hogy nehogy bedurranjon a frissen kezelt fogam a nagy szél miatt, a harmadik edzésemen meg az eddigi legjobb idejű két szigetkörömet futottam.

És mindegyik futás jó élmény volt – mint tavaly nyáron, amikor elkezdtem futni.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvesazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr683154590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almare 2011.08.15. 21:20:18

azt hiszem, az fontos, hogy a futásban (és bármiben, amit az ember azért csinál, mert szereti) ne jelenjen meg a produkálandó teljesítmény, legalábbis ne úgy, hogy egy újabb stresszforrás legyen belőle, mert akkor pont a lényege veszik el. úgyis éppen elég sok dolog van, amiben az embernek helyt kell állnia meg amiért felelős. mondom ezt úgy, hogy ma megint sikerült majdnem kilehelnem a lelkem huszas perc alatt. viszont nem fájt a térdem :)

almare 2011.08.15. 21:21:12

@almare: húszas. egy lektorral is előfordul az ilyesmi :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.15. 21:51:24

@almare: :) pláne, ha a lektor dunántuli

jó hír, hogy nem fájt a térded. és amit írtál, az úgy igaz

almare 2011.08.15. 21:56:01

@csiripiszli12: igaz. nem is gondoltam rá :)

jaja, de vigyázok is rá piszkosul.

pannonfunk 2011.08.15. 22:10:44

@almare: Erről van szó, nem szabad a futás miatt stresszelni. Viszont 20 perc után elfáradsz? Akkor sajnos gyorsan futsz. A nagyokosok azt mondják, hogy egy edzés legalább 40 perc legyen. Tehát meg kell találnod azt a tempót, amiben tudsz 40-50 percet futni. Ha ilyen nincs, akkor először próbálj meg erőltetett menetben sétálni ennyit, 1 hónapon belül menni fog a 40-50 perces kocogás.

almare 2011.08.15. 22:18:12

@pannonfunk: hát igen, a tempóval van a baj, az biztos. persze a kihagyás se tett jót, de az se véletlen, hogy egy 35 perces szigetkör vége öt hét szünet lett térdsérülés miatt. még mindig nem tudok elég lassan futni, pedig korábbi önmagamhoz képest már sokat fejlődtem (lassultam). már az órát se nézem, meg semmit, de pulzusmérő nélkül is tudom, hogy megint kb. 170-es pulzussal sikerült a 20 percet lefutnom. és tényleg nem a teljesítmény hajt, csak ez jön ki belőlem.

pannonfunk 2011.08.15. 22:25:36

@almare: Nekem is volt 5 hetes sérülésem pár 1 óra 10 perces kétkör után tavaly novemberben.

Futócipő, futótechnika? Ezek közül bármelyik hiánya lehet oka a sérülésnek.

almare 2011.08.15. 22:32:36

@pannonfunk: a cipővel elvileg nem lehet gond, amikor elkezdtem futni tavaly ősszel, akkor a Spuriban beszereztem egy normális cipőt. a futótechnikára igyekszem figyelni, az alapján, amiket olvastam, igyekszem nem odaverni a lábamat, puhán érkezni a talppárnákra, ilyesmi. mondjuk edző még nem látott, az igaz.
az is tény, hogy a kihagyás után most voltam másodszor futni, és az első húsz perc után nem volt ilyen. lehet, hogy meleg is volt, 25 fok fölött nekem már sok.

már egész szépen haladtam tavasszal-kora nyáron, amikor egy edzés alatt sikerült elintéznem a térdeimet, mind a kettőt. most újra tanulok futni lassan, és tényleg nem görcsölni azon, hogy hány perc és milyen táv.

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.08.16. 13:50:16

Ezt akár én is írhattam volna. Bár szándékosan nem említettem a blogomon (képtelen voltam rá), de én a testvéremet vesztettem el 4 hónapja, azóta kezdtem el többet futni. Valamint nálam is visszatérő érzés, h. lassan fejlődök, de megbékéltem azzal, hogy ez nekem így megy. És a térdem nekem is vacakol.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.16. 15:38:31

@Simone Lewis - www.uccuneki.blog.hu: Fogadd őszinte részvétemet. Nagyon közel van a veszteség, ami annál is fájóbb lehet, hiszen a nagyszülők és a szülők elvesztése valahol a dolgok rendje, de testvér elvesztését nehezebb lehet elfogadni.

A térdfájásra nekem jót tettek a nyújtó gyakorlatok, amiket valamelyik posztban leírtam. Meg zöld lóbalzsammal szoktam kenegetni edzés után (illetve most, amikor nagyon fájt, vettem valami diklofenak-tartalmú krémet, de azzal csínján bánok) + porcerősítőt szedek kúraszerűen (van egy csomó fajta, Béres is, de én a DM saját márkás glükozamin-szulfátos cuccát vettem. Igaz, a doki leszólta, de nekem jó).
Meg én azt vettem észre, hogy akkor fájdul meg a térdem, amikor túl gyorsan akarok "haladni": vagy a távot növelem túl hirtelen, vagy egyszerűen túl sok alkalommal (mondjuk heti négy nap) edzek. De amúgy tényleg visszatérő probléma, sajnos.

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2011.08.16. 16:54:30

@csiripiszli12: Köszönöm, természetesen részvétem Neked is, hiszen Neked sem lehet(ett) könnyű.
Én amway-es glükozamint szedtem (rámtukmálták), de semmit nem ért. Lóbalzsam van otthon, majd kipróbálom, köszi a tippet! És igen, nekem is akkor fáj jobban, ha megerőltetem (gyorsabban vagy sűrűbben futok)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.16. 20:15:20

@Simone Lewis - www.uccuneki.blog.hu: Köszönöm.

Amúgy még jegelést vagy hideg vizes borogatást szoktak javasolni (erről különféléket hallottam, van, aki inkább az egyiket mondja, más inkább a másikat). Amikor volt ehhez türelmem, akkor jót tett :)

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.08.17. 14:04:58

@Simone Lewis - www.uccuneki.blog.hu: Jajj őszinte részvétem :( Sajnos nekem is hasonló dolgokat kellett megélnem elöszőr egy kedves Barátnőm és családja aztán az Apukám, de rengeteget segített a futás és az idő... Térdfájás: Én sokat küzdöttem vele, aztán szép lassan megszokta, már csak durva megerőltetések kínozzák meg. De a nyújtás nagyon sokat számít!
@csiripiszli12: Őszinte részvétem neked is!
Pont ezen gondolkoztam el a napokban, hogy lehet nem is kéne semmilyen idő cél csak örülni magának a futásnak. Aztán rájöttem, hogy annak is annyira tudok örülni ha valamit elérek, teljesítek. Szóval én még vivódom :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.17. 23:19:09

@Eperszemke: Nagyon sajnálom :(

Amúgy nekem is ez a dilemmám, hogy tényleg jó egy eredményt elérni, viszont az is fontos, hogy miközben készülök rá, maga a készülés is jó legyen, megmaradjon az élmény.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.08.19. 21:11:51

Jajj lányok. :-( Részvétem, rettenet. Nekem is nevelő apukám és testvére és egy másik közeli rokon halt meg 55év alatt egy éven belül. Mindhárman szívproblémák miatt. Akkor gondolkoztam el, hogy rám is ez vár, ha nem változtatok, persze nem egyik napról a másikra, de rá Apu halála után pár héttel kezdtem el a futást /gyaloglást/.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.19. 21:51:35

@mgergoo: Köszönöm, Gergő. Részvétem neked is, nagyon nehéz lehetett az az időszak neked :( Amúgy apu is szívbeteg volt.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.08.19. 22:00:04

@csiripiszli12: vajon minden futó mögött van valami tragédia? kell valami ilyesminek történnie, hogy kizökkentsen minket és végiggondoljuk dolgainkat? Remélem, hogy nem.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.19. 22:14:54

@mgergoo: Hát, ez egy érdekes kérdés... sokszor nagyon bele tudunk merülni a hétköznapi dolgokba, és nem látjuk távlataiban a dolgainkat, valahogy elveszik az, hogy mi a tényleg fontos. Én senkinek nem kívánom, hogy így kezdjen futni. Viszont mindenkinek, aki ilyen helyzetbe kerül, azt kívánom, hogy a gyász kiemelt pillanatában találja meg annak a módját, hogy értékesebb módon élje az életét, mint korábban, és ezzel jobban meg tudja becsülni az életet. Én egy picit úgy fogtam ezt fel, mint apám utolsó ajándékát.

Nem tudom, ez mennyire lett értelmes, remélem, nagyjából az.
süti beállítások módosítása