Futok.

A blog egy kezdő futó kalandjairól szól; futásról és talán másról is.

Friss topikok

  • bellone: Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsike... (2016.10.07. 20:48) Szelidi negyedszer, kicsit másképp
  • csiripiszli12: @regulat: Mondjuk ebben van valami :) Köszönöm a biztatást, legközelebb szerintem összekapom magam... (2016.05.04. 09:56) 2. Shakespeare-futás
  • csiripiszli12: @bencsikp: Köszi szépen! Igen, egyébként azért szerveztem így a külföldi utat, hogy futhassak egye... (2015.11.16. 14:56) Porto Family Run: 15 km az óceánnál
  • csiripiszli12: @BGy: Így teljesen érthető, hogy most nem a futás a fontos. Kívánom, hogy legyen boldog ez az új s... (2015.08.05. 09:13) UB félig
  • csiripiszli12: @pantomimes: Mondjuk az is igaz, hogy a hét alkalom nem volt olyan kevés. Az tényleg rossz lehet,... (2015.03.14. 21:55) Visszapillantó: 2015. február

2012.10.15. 21:50 csiripiszli12

Hova tűnt egy poszt?

Címkék: csapat

Nem bírok nem szólni.

Ma egy futótársunk írt egy hozzászólást a fészbukon a futótársak csoportba, meg a DKTeam-csoportba is. A hozzászólást mindkét helyről kimoderálták. (FRISSÍTÉS: 2012. 10.16., 2:40: A futótársak csoportból a szerző kérésére törölték a posztot. A DK Teamből pedig azért, mert a csoport Netikettjét sértette.) Pedig senkire nem volt sértő, trágár meg pláne nem – és az én fogalmaim szerint csak ez a két jogos ok lehet a moderálásra. „Csak” leírta többek között azt, hogy úgy érzi, hogy a DK Team „Egy csapat vagyunk”-szlogenje belülről nem igaz: hogy tagok tűnnek el a csoportból, és hogy egyre erősebb a marketing-fíling a csoportban.

Az elsőhöz hasonló kérdéseket feszegettem a Futóblogon a Gergő maratonjáról szóló poszthoz hozzászólva. Ott ezt írtam egy hozzászólásban:

„csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.03. 17:09:06

Ahogy átolvastam a hozzászólásokat, itt valóban összemosódik vagy inkább egyszerre megjelenik Gergő maratonjának a megbeszélése, illetve a DKTeamben és egyben a futótársadalomban betöltött szerepe. Én (még) tagja vagyok a fészbuk-csoportnak, mert Gergő tavaly csapattársam volt az UB-n, és így kötődöm hozzá. De azért halkan, ahogy csak egy Halk Köcsög tudja, megkérdezem, hogy hol van a csapatból @dvorcsakl:, aki tavaly az elsők között állt Gergő mellett, hol vannak azok, akik a K&H-ra készítették a csapattagoknak a személyre szóló muffinokat és zászlócskákat? Nekem hiányoznak, és nem tudom nem azt érezni, hogy valami nem jól működik a csapatban... Ezt az érzést megtartanám magamnak, mert végülis az én érzésem, most valahogy mégiscsak kikívánkozott belőlem. És ezt azért nem a csoportban mondom el, mert ott nem tudom magam hallhatóvá tenni.”

Ezek a kérdések költői kérdések maradtak. Most elmondom őket egy kicsit hangosabban.

Sajnos a marketing-fílinggel is egyet tudok érteni. Tömören: úgy érzem, a brand a fontos, nem az ember, aki a csoport tagja lesz. Az idei UB-s pólómat nemcsak azért nem hordom, mert most nem tudok futni, hanem azért sem, mert a hátára rányomatták a DK Team logóját (anélkül, hogy megkérdezték volna, szeretném-e rajt a logót), és úgy érzem magam benne, mint egy szendvicsember.

Mindezekről tudnék bővebben is írni, de nem szeretnék – a rossz érzéseimnek szeretnék hangot adni, hogy valami, ami nagyon jó lehetne, mégsem nagyon jó.

Félreértés ne essék: Gergő nekem nagyon fontos, és nagyon bírom mint tavalyi csapattársamat (idén az UB-n már nem annyira a csapattársam volt, inkább a főnökömnek éreztem), a DK Team célkitűzéseit pedig nagyon fontosnak tartom. Évek óta foglalkozom a szívbetegségek megelőzésével – nekem ez a szakmámon belül fontos, Gergő pedig egy csomó embert meg tudott mozdítani ez ügyben. De én futó és futó között csak egyenrangú kapcsolatot tudok elképzelni – függetlenül attól, hogy több olyan futó van, akik iránt tiszta tiszteletet érzek, és akik rendkívül inspirálóak a számomra. Nekem azt jelenti az, hogy egy csapat tagja vagyok, hogy bármikor elmondhatom azt, amit szeretnék, a csapattársak meghallgatják a mondanivalómat, és érdemben tudunk beszélgetni a dolgokról. És ez természetesen kölcsönös. Ahol cenzúra van, ott én nem érzem jól magam; ott nem csapat van, hanem valami más.

Mindezt azért a blogomon írom le, mert itt szólásszabadság van.

FRISSÍTÉS: 2012. 10.16. 2:41: A bejegyzés linkjét feltettem a DK Team csoportba is. A bejegyzés maradt, nem törölték, és mostanáig 100 hozzászólás született hozzá. A következő felvetések hangzottak el, amire érdemes válaszolni:

Kérdezték, megkérdeztem-e másokat is a DK-csoportból a törölt bejegyzés tartalmával kapcsolatban. A válaszom: nem - mert nem az élmények valódisága volt számomra érdekes, hanem az, hogy törölték a bejegyzést.

Volt egy felvetés, ami szerint a csoport túl nagy lett, és ezért fordul elő, hogy valaki nem érzi jól magát a csoportban. Ezzel egyet tudok érteni, aki ismer, tudja, hogy kis csoportban működöm jól. De ettől még azt gondolom, hogy egy ekkora csoport is működhetne jól.

Azt is felvetették, miért nem a csoporton belül beszéltem meg mindezt, vagy miért nem személyesen az érintettekkel. Nos, Gergővel szerettem volna ezekről beszélni, még az UB előtt, de nem jött össze. Az UB-n pedig inkább DK-ként volt jelen, és nem volt számomra megközelíthető ezekkel a kérdésekkel, és ez azóta is így van. Ez lehet, hogy az én problémám, de én Gergőt tudnám megközelíteni ezzel, DK-ként ő távolabb van tőlem... A csoporton belül pedig azért nem hoztam szóba, mert valószínűleg kimoderálták volna, mint a csoportegységet fenyegető hozzászólást, vagy ha nem, akkor egy csomó támadást kaptam volna, és ez nem hiányzott. Ezt hívhatjuk öncenzúrának is. Lehet, hogy itt hibáztam, és mégis fel kellett volna vállalnom, de most sem tudnám máshogy csinálni.

Szintén ennek hatására Gergő úgy döntött, hogy nem lesz sportegyesület, mert elege van abból, hogy olyanok támadják, akikben megbízott. Sajnálom, nem ez volt a szándékom.

A hozzászólások között egy valaki volt, aki szóvá tette, hogy attól, hogy a hozzászólók nem értenek egyet velem, még nem kellene pl. lebutázni, ledögevőzni. Köszönöm neki.

A hozzászólások többsége azonban durván személyeskedő és minősítő volt. Egy példa ezek közül, egyébként attól az embertől, aki mellett ültem Enikő születésnapi buliján: "Ma megtanultam, mi az a dögevő. Gyáva és alattomos....és szánalmas.
Szeretem a DK TEAM-et, a célt [...] Hiszek benne és nem hagyom egyetlen szegény és magányos lénynek, hogy ezt elvegye tőlem! Vagy azoktól, akik hasonlóan hisznek benne! Lelketlen lények és álmatlanok. Nincs álmuk és ezt akarják elérni másoknál sem, tipikus emberi tulajdonság, ha neked sem, akkor nekem se. Csakhogy ehhez kevés vagy te is és a környezeted is. Ha nem hiszel benne, engedd, hogy mások tegyék. Ne légy önző és ne tedd magad még szánalmasabbá és ostobábbá, mint ami vagy! Teremts te is végre valamit, amire büszke lehetsz, mert eleddig csak a mocsok vesz körül és ebbe egyre mélyebbre süllyedsz. Nem fecsérlem az ilyen....dögevőkre a sorokat.
Szeretem a DK TEAM-et, szeretem a DK-sokat!
EGY CSAPAT VAGYUNK!"

A fő vád a következő volt: "csorbítok a DK egységén", "bomlasztó véleményformálás". Többen ajánlották, hogy lépjek ki a csoportból, sőt meg is fenyegettek ezzel: "légy erős, admin vagyok, úgyhogy nem csak utasítgatni, de törölni is tudok.." Illetve még egy visszatérő vád volt, hogy a "bábcsoportnak" (értsd a nyáron kizárt?/kilépett? volt tagok csoportjának) infót szállítok, és ezért nem lépek ki a csoportból.

Ezt az összefoglalót azért tettem fel most ide, mert az egész bejegyzés abból indult ki, hogy nyilvánosságot akartam adni annak, hogy egy bejegyzést töröltek, így a visszhangot is nyilvánosságra hozom, annak ellenére, hogy egy zárt csoportban hangoztak el. Az általam idézett csoporttagok nem beazonosíthatók az idézetek alapján, viszont a vélemények a csoport nyilvánossága előtt hangoztak el, névvel vállalva, így azt gondolom, hogy ezzel az összefoglalással nem sértem senki személyiségi jogait.

Őszintén szólva, jobban szerettem volna, ha arról tudok beszámolni, hogy érdemben sikerült néhány dolgot megbeszélni a csoporton belül, elsősorban a moderálás/cenzúra/öncenzúra kérdését, valamint azt, hogy mi annak az oka, hogy régebben fontos tagok vagy eltűntek a csoportból, vagy visszavonultak. A harmadik kérdéskör, a marketing-fíling olyan, ami megbeszéléssel nem biztos, hogy megoldható, de erről is érdemes lett volna beszélni.

FRISSÍTÉS (2012. 10.17. 6.30.) A poszt hozzászólásként újra olvasható a futótársak csoportban tegnap estétől.

Szintén tegnap este kiléptem a DK Team fészbuk-csoportjából.

151 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvesazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr214850913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kúlcsi 2012.10.16. 14:34:54

@LosBanditos: most még egyszer végigolvastam itt a kommenteket, de nem látok féltékeny gyűlőletet, csak értelmes megvitatását dolgoknak. Pontosíts már légyszi, hogy ki gyűlölködött itt. Köszi.

egyensúlyban · http://apaegyensulyban.blog.hu 2012.10.16. 14:37:42

@kúlcsi: az nem megy neki... értelmet benne ne keress, mert nem fogsz találni :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.10.16. 15:34:18

@BGy: Na, én is erre lennék kiváncsi! Mi a csuda volt abban a törölt posztban ami ennyire kiverte a biztit?! Ha valóban olyan személyeskedő és nem ildomos stílusú, nem a közösség egészére tartozó dolog volt akkor miért is meglepő, hogy törölve lett?

Nekem aztán a DK vagy más csoportokból senki se kutyám se macskám, eléggé külső szemlélőként és alkalmi beledumálóként vagyok jelen, de elég furinak tartom, hogy egy kis kakikeverés kapcsán felhánytorgassunk és egymás fejéhez vagdossunk dolgokat amit meg lehetne (lehetett volna) személyesen beszélni....fura na. És nem értem.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.16. 16:56:47

@DaMartian: Köszi DaMartian, még mindig jobban meg tudod fogalmazni a gondolataimat, mint én magam.

iramszarvas 2012.10.16. 20:29:30

@Bozót: „Mi a csuda volt abban a törölt posztban ami ennyire kiverte a biztit?!” Ezt Gergő egyértelműen leírta: „Terveztünk egy Sportegyesületet, felkértem csomó embert, hogy segítsen benne. [...]
Bartha Kati, akiben annyira bíztam, hogy felkértem FB tagnak, azt mondta (nem privátban, nem személyesen, hanem publikusan és a Futótársakon), hogy ez az egész marketingszagú és profitorintentált.”

Bár ezt nem igazán értem, mert szerintem természetes, ha valaki egyetért egy ilyen átalakulással, és az is, ha nem. És igen, bármilyen fájdalmas, az is természetes, hogy lesz valaki, akiben felmerül, hogy ezt valaki önös érdekből teszi, hogy nyerni akar rajta. Azt viszont nem látom, hogy ha valaki szeretne egy sportegyesületet, és ez nem mindenkinek tetszik, akkor miért fújja le a tervet, és miért nem csinálja meg azoknak, akiket érdekel...

Egyébként ahogy én láttam, a DK-nak pont az a gyengéje, amit a legnagyobb erényének hisznek. Valójában nem egy célokért (mozgás) működő csoport, hanem baráti társaság (már ameddig, akivel stb. baráti). Aszerint is működik, érzelmi rohamokkal, és a sportolás legfeljebb egy közös program. Persze ez így is sok mindenre jó, csak nem kell csodálkozni, ha furcsa történetek is vannak.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.10.16. 21:10:53

@iramszarvas: Köszi, megvilágosodtam azóta (vagyis felvilágosítottak). Persze ettől még nem értem sokkal jobban az egészet, mert a sokkal korábbi "pártszakadásnál" se voltam jelen... Így érdemben nem is próbálnék hozzászólni a dologhoz.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.16. 22:05:54

@mgergoo: Kedves Gergő, először neked szeretnék válaszolni.
Az UB-t eredetileg egy ötfős csapatban terveztem futni, ami a tavalyi csapattársainkból állt. A te csapatodba úgy kerültem, hogy amikor a tízfős csapatod ötfősre csökkent, akkor megkérdeztél bennünket, hogy nem akarunk-e hozzátok csatlakozni. A fiúk azt mondták, hogy ők maradnak az ötösnél, én azt mondtam, hogy inkább veled futnék. Nem kérleltelek, hanem így döntöttem. És nem DK-s csapatban akartam futni, hanem a Moós Gergővel, a tavalyi csapattársammal.

És Gergő, ez az, amit már jeleztem, és leírom neked most is, talán utoljára. Én téged Gergőként ismertelek meg. Időközben DK lettél, de én közben is igyekeztem a Gergőt látni benned. Csak tudod, egyre kevesebb a Gergő, és egyre több a DK. Már a blogodon se nagyon olvasok, mert az is médiamegjelenés - régebben ha írtál, tudtam, hogy azt írod, ahogy érzel, ma ha írsz, úgy érzem, egy képet festesz magadról. Lehet, hogy te nem érzékeled a különbséget e két szereped között, de hidd el, van különbség. Sajnos, én azt látom, hogy azok közül, akik régen melletted álltunk, ma már nagyon kevesen vannak melletted. Ez mondjuk a te dolgod, nekem csak feltűnt.

A DK csoportba is miattad léptem be, mert fontosnak tartom a céljait - ha az a célja, hogy minél több túlsúlyos ember tegyen valamit az egészségéért. És viszonylag hamar láttam ott olyan dolgokat, amelyek nem tetszettek, és szóltam is miattuk. A legfontosabb dolog épp az volt, amikor egyszer kiakadtál, hogy megszünteted az egyik DK team alcsoportot, mert oda posztolnak az emberek ahelyett, hogy a fő csoportba posztolnának. Én már akkor jeleztem, hogy ez cenzúra és hogy ezt nem kéne, és azt is leírtam, bár igyekeztem viccesre venni, hogy az a bajod, hogy ellenőrzésed alatt akarod tartani, hogy melyik dk-tag mit csinál.

Az UB-n nem éreztem magam jól, ezt leírtam többször. Azért nem léptem ki azóta a csoportból - és ezt is leírtam korábban - mert hozzád kötődtem. MG-hez, nem DK-hoz.

Nem tudom, emlékszel-e arra a levélváltásra, ami a tavalyi csapatunk levlistáján zajlott az idei UB után, a tavalyi pólón szereplő logo miatt. Ijesztő volt, amit produkáltál. Ekkor értettem meg, hogy tényleg a brand a fontos, nem az ember.

Nem tudom, van-e, aki figyelmeztet; én most még egyszer szólok: Gergő, vigyázz önmagadra. És igaza van Bitliszbának: érted írok és nem ellened.

Az, hogy a DK team ügyei hogy alakulnak, ezentúl külső szemlélőként fog csak érinteni, mivel azzal a stílussal, amit megengedtek maguknak többen a csoportban, velem nem lehet kommunikálni. Így az sem az én dolgom lesz ezentúl, hogy lesz-e cenzúra vagy sem. Egy dolgot még így búcsúzóul hadd jelezzek. Tegnap az egyik csoporttag leírta, hogy szerinte az, hogy nem értenek egyet velem, nem azt jelenti, hogy lehülyézzenek és ledögevőzzenek. Erre a csoport egyik adminja a következő választ adta: "halvány gőzöd sincs semmiről (név), úgyhogy tedd meg, hogy abbahagyod a kommentelést.. ha lehet ebben a csoportban örökre". Tényleg ez a dk team, ez az "egy csapat vagyunk", hogy a csoport adminja ezt megengedheti magának? Vagy van, aki egyenlőbb másoknál? Bár egyébként, most már ez is mindegy...

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.16. 22:39:26

@csiripiszli12: Az amikor a tavalyi UB csapat kitalálta, hogy nem használhatja a DK Team, vagy tagjai a Köcsög nevet, mert az őket illetik... Na az tényleg szánalmas volt, ne is haragudj.

frakk8 2012.10.16. 23:16:16

Nem veszitek észre, hogy az egész egy biznisz!
Ki törődik a túlsúlyunkkal, ki törődik az edzéseinkkel, ki törődik a DK szellemiségével?
Már régóta senki!
Arról szól az egész, hogy Főköcsögről és frissen eljegyzett menyasszonyáról minél több profi fotó kerüljön fel. Minél eladhatóbb legyen a mozgalom a médiában,minél több pénzt húzzanak le rólunk! Nem veszitek észre?
Ezek az erősen nike hangulatú képek, lánykérés meg a Fő DK rendezvényei csak máz, üres, pénzéhes, tehetségtelen emberek próbálkozásai. Örülök hogy kiborult a bili, gratulálok a probléma felvetőjének. Ez a pár száz ember önkéntes statiszta egy kezdeti stádiumában lévő pénzszipolyozó ügyeskedéseihez.
Már rég nem tudunk felnézni rá, az eszme belefulladt a pénz tengerébe.
Ébresztő Köcsögök! Nem vezéretek van, hanem juhászotok, Birkák!
A Nagyság a saját jövőjét írja! - Ti meg a zsebét tömitek!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.16. 23:47:06

Köszönöm mindenkinek, hogy normális hangnemben beszélgettetek ezekről a kérdésekről. Ne haragudjatok, hogy nem tudok minden felvetésre válaszolni, egy pár dologra viszont szeretnék.

Póló: úgy volt, ahogy @DaMartian: leírta, az első pólók Gergőnek drukkolós pólók voltak, meg a tavalyi UB-s csapat "Köcsög vagyok" pólója. Ezt gyakorlatilag ketten csinálták, Da Martian és Gergő, a grafikákat meg jeanne green rajzolta hozzá. Az újabbakat nem követtem figyelemmel.

A berlini maraton utáni futóblogos bejegyzéseknek, meg ennek a posztnak is az egyik legfeltűnőbb és legszomorúbb tapasztalata az, hogy valami miatt nagyon megosztja a futótársadalmat a DKTeam-jelenség és/vagy Gergő személye, ezt nem tudom pontosan. Annak ellenére, hogy szerintem azt nem vitatja senki, hogy mennyire fontos az, hogy emberek megmozduljanak, és tegyenek valamit az egészségükért. Szerintem ez részben eredhet abból, hogy kibeszéletlen és megoldatlan konfliktusok vannak, és azok ott törnek felszínre, ahol épp tudnak. Pl. a csoporton kívül Gergő maratoni teljesítménye kapcsán a futóblogon. A csoporton belül pedig épp a tegnapi hozzászólások mutatták az indulatot: "bábcsoportnak" nevezni azokat, akik kiléptek, meg az, hogy azzal gyanúsítottak, hogy nekik "kémkedek"... Tiszta beteg gondolatmenet. Ennek részben lehet oka a csoporton belüli "cenzúrázós" stratégia, hogy amiről nem beszélünk vagy beszélhetünk, az nincs - pedig van. Kifelé meg talán az, hogy nagyon hirtelen és látványosan nőtt meg ez a csoport.

Most valami miatt eszembe jutott, úgyhogy leírom, hogy nekem többek között az tetszik a futásban, hogy tényleg futótársak azok, akik futnak. És hogy nekem annyira természetes egyrészt az, hogy tisztelek mindenkit, aki fut, és különösen aki régebben fut, mint én, másrészt meg ezzel együtt az is természetes, hogy egyenrangúnak tartom a futótársaimat.

Egyébként kiléptem a DK Team fészbuk-csoportból, az ottani hozzászólások stílusa miatt, mert azok a legelemibb emberi tiszteletet sem adták meg. Tegnap velem beszéltek minősíthetetlen hangnemben, holnap ki tudja, kivel fognak ugyanígy társalogni. Nekem erre nincs szükségem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.17. 07:25:54

(@frakk8: sokkal hitelesebb lenne, ha nem egy frissen regisztrált egy kommentes nick mondaná ezt, és kevésbé tré stílusban... :/)

frakk8 2012.10.17. 08:39:17

@rrroka:
Írja ezt rrroka!
Nem a nevem fontos, a tények ami a szemünk előtt lebeg! Nézd meg M. Gergő Facebook fejlécét! Na ez, mindent elmond a DK mozgalomról!
Tré stílus? Mi az,ami nem tényeken alapul?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.17. 08:44:30

(@frakk8: ettől most még hiteltelenebb lettél)

frakk8 2012.10.17. 09:22:48

@rrroka:
Sajnálom, ha így gondolod!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.17. 09:29:56

@frakk8: Büszke vagyok arra amit elértem, hogy felkért egy világcég egy ilyen mini kampányra. Sajnálom, ha téged ez irritál. Az idézetet egyébként nem én találtam ki, sőt nem is nagyon van szerintem értelme, ez van. Ja mégvalami: pénz nem kaptam a Nike-tól érte, minden résztvevő megtarthatta a Fuss Budapest pólót, azt a pólót, amit utána minden félmaraton nevező is ingyen megkapott.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2012.10.17. 09:35:36

@csiripiszli12: "Az, hogy a DK team ügyei hogy alakulnak, ezentúl külső szemlélőként fog csak érinteni, mivel azzal a stílussal, amit megengedtek maguknak többen a csoportban, velem nem lehet kommunikálni."

Na ami ott folyt a csoportban az mindennek a legalja volt! Persze az oké, hogy elszabadulnak az indulatok, de senki se tett ellene. Gergő se intette nyugalomra a csoport tagjait és Enikő mint adnim is szította a tüzet és gyűlölködött. Egy admin joga és kötelessége privát véleményén felülemelkedve a következők betartása és betartatása:
"A csoportban egymást sértegető, személyeskedő kommenteket kitöröljük, a személyes vitákat a csoportban megharcolni vágyó hozzászólókat figyelmeztetjük. A többszöri visszaesőket akár ki is tesszük a csapatból. Ha egy adminisztrátor megkér valamire, akkor jól teszed, ha betartod."

Mindezeket az admin páros lábbal tiporva ócsárolta az egyik tagot... vicces csoport, nekem ekkor gurult el a gyógyszerem. Van egy egy Netikett amit pont azok nem tartanak be akiknek a feladatuk lenne, holott:
"A csoportban nincsenek kiemelt tagok, senkinek nincsen több joga nálad!"

altero 2012.10.17. 10:00:25

Amióta felütötte a fejét ez az irritáló DK-jelenség (nem a túlsúlyosak motiválása, hanem a hype), és a Nike ennyire látványosan tolja (bármit is állít DaMartian, ez így van), én nem veszek olyan terméket, amin pipa van. És nem én leszek az egyetlen, ha így folytatják.

OneBigLike 2012.10.17. 10:32:51

igyekeztem eddig csak szépen olvasni az itt történteket, de azért vannak itt bicska nyitogató mondatok..

@altero
"bármit is állít DaMartian, ez így van"

ebből a mondatból nagyon szépen látszik, hogy teljesen fölösleges bármit is mondania bárkinek is, a másik véleménye ugyanaz marad. DaMartian sztem nagyon érthetően (2x is) leírta h az ő saját fejére vállalt szívességből vannak a pólók, és aki ezután sem érti meg annak csak gratulálni tudok.

altero 2012.10.17. 10:38:07

Ki mondta, hogy a pólók a nagy üzlet? A nagy üzlet az, hogy ha bárki arra vetemedik, h kezdőként lemenjen futni, az már rögtön a Nike termékekbe és reklámokba fog botlani, elsőként a neten is, szponzorált tartalmakkal, rögtön a DK oldalán. Egy szóval nem mondtam, h a DK-pólókban van üzlet, ugyan már. De az a MG-cover fotó tényleg mindent elmond.

OneBigLike 2012.10.17. 10:42:14

@altero: bárki aki lemegy a szigetre futni, vagy csak lefut egy teljes kört, tök mindegy hol kezdve azt, bele fog futni a nike-ba.
mégis a nike ad egy futóklub tagságot, a nikenak vannak ott a segítői, sőt ez a nike-os ragasztgatós füzet is tök poén, ott a cipő teszt stb, de ez még nem az jelenti h ott a kés torkodnál és fuss nike-ba. én pl adidasba futok, meg noname-be. egyszer nem zavartak el, egyszer nem akartak megtéríteni h nekem mennyivel jobb lenne a nike.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2012.10.17. 11:16:23

@altero: Ezt megtehetné az Adidas, Asics vagy egyéb más gyártók is. Szerintem hasznos amit a Nike tesz. Annak ellenére, hogy nincs Nike cipőm tökre jó lenne, ha más gyártók is engednék így tesztelni a cipőiket.

A támogatás amit az edzők által adnak szintén hasznos. Az már kevésbé tetszik, hogy a futóblogon kell x időnként nyomni a Nike-t és más gyártó ezáltal kiszorul. (lehetne Nike-Futóblog is a neve) Ezen túlteszem magam.

2012.10.17. 12:38:25

@Raиdoм_: ugyanezt mondtam pár hete egy másik blogon, hogy nem a Nike nyomul túlzottan, hanem a többiek a kisujjukat nem mozdítják, és semennyire sem nyomulnak.
Gyakorlatilag ha jól tudom, akkor Adidaséknak van még kb hasonló apparátusa idehaza, mégis, mikor láttuk őket bármit is csinálni (jah, mycoach sátrat néha kivisznek bsi eseményre).
A többi cégnél még jellemzően normális képviselet sincs, információt hamarabb szerzel külföldi weblapokról, mint a hazaiakról, míg a szomszédos országokban azért más cégek is adnak életjelet (lásd Mizuno a szlovákoknál vagy az osztrákoknál).

Egy szó mint száz, nagyon nem vagyok Nike fanboy (van Nike cipőm, van más is), én lennék a legboldogabb, ha a konkurencia legalább fele annyira nyomulna, mint a pipások, ehelyett a komplett piacot feladják az ellenfelek, ezért ne a Niket hibáztassuk már.

kúlcsi 2012.10.17. 15:42:53

Olvasom az itteni kommenteket, meg a FB-n a Futótársakban az eszmecserét, és azon gondolkoztam, hogy csak szerintem kurva nyomasztó-e ilyeneket olvasni, hogy "nem kerülhet ki olyan dolog a teamből, ami nem illeszkedik az imidzsbe"? Nem tudom, de az ilyenek annyira távol vannak az én "futásomtól" meg egy normális futóközösségről/klubról kialakított képemtől, hogy azt elmondani nem tudom.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.17. 16:27:46

@kúlcsi: az igaszsághoz hozzátartozik, hogy nem emlékszem arra, hogy bármi hasonlót mondtam volna valaha. Az szerintem meg emberi norma, hogy ha egy zárt körben van valami bajod, akkor azt először ott próbálod megvitatni/felvetni. Most ez nem sikerült, pedig a legszebb, hogy Kati felvetéseivel jórészt egyetértek, vagy legalábbis tök jó lett volna, hogyha a rendes helyén, rendesen mondja el, ott meg lehetett volna vitatni. (Az induló egyesületnek is van facebook csoportja)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.17. 16:52:37

A többi gyártót én sem értem, miért nem tesz semmi értelmeset a futókért. Igaz, talán az Adidas van még tőkeerős céggel a magyar piacon. Nem két forint egy ilyen buli!

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.10.17. 16:55:15

@BGy: Csak futócipőket gyártanak. Komolyan sötét középkor. Bocs az offért

kúlcsi 2012.10.17. 17:02:17

@mgergoo: Tiszta sor, csak szerintem tök szomorú, hogy ilyenekről kell vitatkoznotok, meg hogy ide jutott az egész.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.17. 17:12:09

@mgergoo: egyébként miért nem mondta el azokat a dolgokat személyesen?

m.Era (törölt) 2012.10.17. 19:36:20

@rrroka: szia nem vagyok mgergoo, majd ő is válaszol bizonyára, de részemről ehhez annyit hozzá tudok tenni, hogy nem tudom elmondani mennyire sajnálom, hogy így alakult, mert én is kérdeztem Katát, és próbáltam kideríteni, hogy mi lehet a baj, megelőzendő, hogy még nagyobb legyen. Sajnos nem sikerült.

2012.10.17. 19:46:30

Sokat olvastam @mgergoo: írásait, felnézek rá a rengeteg munka miatt amit elvégzett.
Viszont amikor UB-n hajnalban lett volna fél órám aludni 34km futás után, és a buszból irgalmatlan hangzavarral kiömlöttek a DK 10fős váltók frissen, bulira éhesen...nem szerettem Gergőt, most sem kedvelem különösebben, s nem is kell hogy szeressem.

De ez nem CSAK Gergő hibája szerintem. Sok dolog kifuthatott a kezei közül, és ez rossz. Ha a lélekbenszponzor egy kicsit segítette volna a szervezői teendők elvégzésében(a kifutott pólók mellett), lehet faszábban mentek volna a dolgok, s nem kéne keseregni jobbról, és fikázni balról.

(Azt kívánom, amit egy gyerekkori futóedzőm mondott, mikor rámragadt a kiköpött csula egy téli futás során:
"Ne foglalkozz vele, fuss!")

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.17. 20:01:40

@m.Era: hát remélem majd tudjátok tisztázni ezeket.

@saaby.: tied a golden komment díj! :D

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.17. 20:06:58

@kúlcsi: egyetértünk, 430+ ember van a csoportban és nem vagyok pszichológus, most is köztünk van, aki majd a következő botrányt csinája, csak azért mert nem ért egyet valamivel, vagy valaki megbántja, vagy úgy érzi kevés figyelmet kap.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.17. 20:11:36

@rrroka: Jó kérdés, tényleg nem tudom. Összekötött pár nem összetartozó dolgot és megsértődött rajta. Olyan, mint amikor Nyuszika kölcsön akarja kérni a seprűt Malackától, de mire odaér addigra felállit magában egy teóriát, arról, hogy Malacka nem fogja neki odaadni és amikor nyílik az ajtó, akkor csak annyit mond: Malacka, menj a picsába.

Szarul mesélek viccet, de most velünk is ez történt. Persze azért van csomó hozomány amin el kell gondolkozni, ha tovább akarjuk csinálni. Például, hogy kell-e nekem megvédeni a tagságot önmagától a Netikettel, vagy szarjak bele és hagy játszák le egymással a vitáiket. Én a Netikettel is csak jó és nyugodt hangulatot akartam, most meg én vagyok a szabadság eltiprója és a cenzúra bajnoka. Na mindegy.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.17. 20:16:37

@saaby.: Igen azt hiszem az is tanulság, hogy nem tudunk továbbmenni szakember segítsége nélkül. Van ráadásul több ember is, aki most tudományosan és csoportdinamikailag segíthetne elemezni a csapatot. Ez az egész tanulható, elmélete van, ha folytatom ezt a dolgot, akkor talán erre felé érdemes vinni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.17. 20:17:12

@saaby.: kinek a csulája? Saját? Engem köptek már lábszáron egy versenyen és szar érzés volt, ahogy csorog egyre lejjebb.
Egyébként egy nagyon jó pillanatot vázoltál a DK csapatról. A Suhanj6-on nem értettem, mi a faszért zavar engem a DK Team. Most rájöttem. Míg a többi váltó együtt élt a futóversennyel, ők sátorban aludtak, heverésztek. Ami nem baj, mondjuk egy kempingben, de itt nekem furcsa volt. Akkor most versenyzünk, vagy sátrazunk? Iramszarvas írta fentebb, hogy inkább baráti társaság.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.17. 20:27:06

@saaby.: Egyébként milyen buszból özönlöttek DK váltók UB-n? Kocsikkal voltunk... Nem a Nike fiatalok csapataival kevered?

2012.10.17. 20:46:17

@rrroka: Köszi, képzeld már úgy úszom mint a delfinek :D

@BGy: Saját.Libegett a jéggéfagyott arcomon. Zavart, le akartam törölni, erre szólt be Tamás Bá hogy ne menőzzek! :)

@mgergoo: Fogalmam sincs a kocsiról, akkor kb. másfél napja nem aludtam. A csoportdinamika kutatás nem sok egy hobbisporthoz? ;)

@csiripiszli12: Csajszi! Ha nem megy még a futás próbáld meg az úszást, nem akarlak vigasztalni, borzasztó unalmas(én is ezt nyomom most gerincem miatt), de nagyon jót tesz! És sajnálom, hogy csalódtál a közösségedben.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.17. 21:40:50

@Raиdoм_: Igen, nagyon méltatlan volt a hangnem, és tényleg az volt a legfurcsább, hogy Enikő mint admin volt az egyik legdurvább. És még hivatkozott is az adminságára. Nem is értem.

Amúgy szomorú, azért összességében sajnálom, hogy idáig jutott a dolog. Annak viszont örülök, hogy ezt a posztot felvállaltam :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.17. 21:50:35

@mgergoo: Csoportdinamikával alapvetően a szociálpszichológia foglalkozik, ha utána akarsz nézni. Nemcsak a csoportdinamika, hanem a csoportnormákhoz igazodás, konformitás is idetartozó témák lehetnek. Egyik kedvenc kísérletem pl. ez: hu.wikipedia.org/wiki/Asch-k%C3%ADs%C3%A9rlet

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.17. 22:04:58

@saaby.: Köszi szépen! Először nagyon rossz volt, most már jobban vagyok.

Igen, épp ma voltam dokinál, most még egy darabig nem futhatok. Úgyhogy úszás lesz, bár a mellúszást sem javasolja, úgyhogy kénytelen leszek megtanulni valami mást :)

Jó fej lehetett az edződ :DD

2012.10.17. 22:17:16

@csiripiszli12: A mellúszással semmi gond (gyógytornász szakértő véleménye), ha nem a kisbékák folyamatosankidugomafejemvizesnelegyen úszásnemét választod, hanem a lebukok-felbukkanok stratégiát követed.
Így a víz alatti mozgáskor ellazul a nyaki,-hátizmod. Persze a hátúszást tartják a legfaszábbnak ízület szempontjából, de akkor folyamatosan összekarambolozol a medúzaúszó nénikkel, és a pillangózó vaknak tűnő bácsikkal akik lekaszabolnak, és felháborodnak ha eléjük kerülsz, hisz' ők a szabadságharc idején is ebben a sávban úsztak március 15.-én! :D

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.17. 22:26:28

@saaby.: :DDD Eddig azt hittem, nem vagyok vizuális típus, de lehet, hogy tévedtem :))

Eddig csak a kisbéka-módon tudtam úszni, épp most kerestem úszásoktatót, hogy végre megtanuljak rendesen. Múlt héten volt az első órám, úgyhogy hétvégén már normál módon gyakoroltam :)

2012.10.17. 22:46:10

@csiripiszli12: Hajrá, hajrá! :)
És akkor kell egy úszószemüveg is, ami csodás élményekhez segít hozzá az épp edzést tartó triatlonos fiúk úszáskultúrája tekintetében mikor víz alatt vagy. Ööö...én a triatlonos lányok edzésére emlékszem csak! ;)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.18. 04:45:13

@csiripiszli12: @saaby.: amikor az embernek bekattan a mellúszás víz alatt soklós része, onnantól lesz jó az úszás. olyan mint amikor rájön az ember, hogy futni nem gyorsan kell, attól a pillanatól megvan a szépsége. nyáron már szépenúszóversenyt rendezhetünk. :D

@mgergoo: még mindig nem késő megszüntetni azt a moderálást, mert mi történik, ha kikerülnek belülről titkosnak vélt infók? semmi. én mindig a liberális megoldások felé hajlottam ilyen szempontból, mert ha egy csoport tagjai nem elég értelmesek, hogy önmagukat kordában tartsák akkor már talán mindegy is.
(egyébként nyuszika, medve, fűnyíró, tényleg nem tudsz viccet mesélni :D)

dvorcsakl 2012.10.18. 06:48:44

@rrroka: az nyuszika róka porszívó!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.18. 06:57:44

@dvorcsakl: porszívót _tényleg_ nem adunk kölcsön!

2012.10.18. 08:08:52

@dvorcsakl: @rrroka: atya úr isten! ti a marsról jöttetek? természetesen nyuszika, vakond és ___ásó___! :)))

(még sosem hallottam kocsmában azt a mondatot elhangzani, hoy ba'meg a porszívódat, fűnyíródat, nagynyomású mosódat, pronáló lábra való futócipődet... a mondás egyértelműen ÁSÓ!!! ba'meg az ásódat :)

ui: rrroka meg sem merem kérdezni, hogy Neked miért ilyen bensőséges a viszonyod a porszívóddal :)

ui2: azért örülök, hogy ezt a nagyon fontos kérdést sikerült ilyen gyorsan rendeznünk, két 4 órán belüli maratonistát futós területen úgysem oszthatok ki :P

Taxina 2012.10.18. 08:40:00

Vannak játszmák a DK-ban, ezt megtapasztaltam. - Ja, aki nem lenne tisztában vele, én vagyok a hétfőn törölt poszt írója. – E játszmák ellen nehéz fellépni, meg persze előfordul, hogy nem is érdemes; a magad érdekében és/vagy a csapat érdekében. Csak kettőt kiemelve, konkrétumok említése nélkül: egyik esetben jeleztem, hogy nem értek egyet, a másiknál nem jeleztem, mert egy általam is kedvelt személy állt az ügy középpontjában, ezért inkább csendben odébbálltam. Mindkét esetben kaptam megjegyzéseket, célozgatásokat. Olyanoktól is, akikkel akkor egyszer találkoztam, se előtte, se utána. Miért is? Milyen alapon?
Ezt a beállítódást a mostani ügy kapcsán megjelent kommentek is szépen prezentálják, a kommentelők egy tekintélyes részét vagy nem ismerem, vagy csak nemrég csatlakozott a DK-hoz.
Szintén árulkodó az is, hogy a DK-ban szinte mindenki biztos abban, hogy a Netikett miatt került ki a Futótársakra a bejegyzésem. Akkor még egyszer, utoljára. VÉLETLENÜL KERÜLT KI ODA, DE ULRIK PILLANATOKON BELÜL TÖRÖLTE - helyesen. (… és ezt Neked is megírtam Gergő, és elnézést is kértem a figyelmetlenségért, ennek ellenére másként prezentáltad a nyilvánosság előtt ezt követően.)

Lehet, hogy összekapcsoltam olyan dolgokat is, amelyek nem tartoznak össze, de olyanokat tuti, amelyek összetartoznak. Az össze nem tartozókat pedig mindenképpen összekapcsolja az, ha egy csoporton belül tapasztalja az ember mindegyiket, illetve az érintett személye. Nálam a Mátrában telt be a pohár. Szerettem volna kideríteni, hogy mi és miért történt ott, de nem sikerült.
A posztom pedig azután jelent meg, miután próbáltam „6 szem közt” megtudni, hogy mi történt ott, s csak udvarias „nem tudjuk miről beszélsz, senkinek nincs problémája veled” választ kaptam. Egyikük kilépett a beszélgetésből az erre adott válaszom után, Gergővel pedig csak azután indult meg érdemibb, manírmentes kommunikáció, miután a poszt megjelent.

Az megint más kérdés, hogy a levelezésünk után már a Te posztod kapcsán kaptam olyan vádat, hogy újabb embereket sértek meg, miközben a kommencsatában nem vettem részt, a levelezésünkben pedig egyetlen nevet említettem csupán: az Ulrikét – maximális elismerés mellett. Ami problémát pedig a DKT körül látok, azok mindegyikéhez több nevet tudok kapcsolni. Sajnálom, ha van olyan, aki magára vette, de tőlem ilyesmi nem indult ki.
Nem sok értelmét látom ugyanis annak, hogy egy társaságban – amelyből én távozok – bemocskoljak embereket, akik ott maradnak. Gergőnek úgyis magának kell megítélnie az ottmaradtakat, azt is, hogy kire számíthat és kire nem, vagy nem úgy, ahogyan ő szeretné vinni az ügyet. Azt a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy nem biztos, hogy mindazon segítőkre szükséged van, akik most körülvesznek, és nem biztos, hogy mindenki szándéka éppoly nemes, mint a Tied. A „köszi, hogy a sok munkát és a célt nem díjazod” szerintem sem lehet indok, csak kifogás.

Az egyesület munkái már több hónapja folytak ismereteim szerint, így szükségszerűen az anyagi oldaláról is szót kellett ejteni. S mint később megtudtam, az egyesülettel összefüggésben volt olyan találkozó, amelyen szinte teljes körben az alapítók és az Fb tagok vettek részt. Én ilyenre nem kaptam meghívást. Én már csak az okt. 6-ain vettem részt. Te sem jöttél oda hozzám egyszer sem, hogy már folynak egyeztetések és szükséged lenne információra az egyesület gazdálkodásának megítélésével kapcsolatban. Amit viszont elém tártatok ezzel összefüggésben, azzal kapcsolatban pedig az a következtetés vonható le, amit leírtam. Az egyesület kapcsán valószínűsíthetően elmentünk egymás mellett. Az, hogy egyébként számos dologban egyetértünk nekem csak a mostani levelezésünk kapcsán vált láthatóvá, korábban csak annyi jött le, hogy nem értünk egyet.

A dolog üzleti voltát vagy nem voltát illetően úgy gondolom, hogy kissé árnyaltabban kell tekinteni a képet, mint ahogy ez a fentiekben bármely „oldalról” elhangzott.
Egy multicég nem karol fel csak úgy senkit. Szándék és érdek van mögötte, ha más nem csak annyi, hogy esetleg valamivel többször felmerülhet a nevük, vagy valamivel több Nike cuccot tudnak eladni. Innentől kezdve megállapítható az üzleti szándék még akkor is, ha pl. egyetlen póló sem lett volna eladva a DK-soknak. Az más lapra tartozik, hogy az effektív haszna és az árbevétel-növekmény mindezzel együtt is csepp a tengerben egy olyan nagyságrendű cégnek, mint a Nike.
A póló üzlet – mindkét félnek; csak nem ugyanakkora súllyal. Sokáig nem értettem, hogy miért nem választunk a Nike palettájáról egy olyan színt, ami esetleg mindig elérhető lesz (ha van ilyen), s miért olyat, ami eredendően is korlátozottan áll rendelkezésünkre. Most már értem, hogy lefutott projekthez kapcsolódó, visszamaradt, el nem adott darabokról van szó. Vagyis bármennyire is alacsonyabb áron lehetett hozzájutni ezekhez a pólókhoz, a DK-nál koncentráltan jelentkező igény megtette azt a „szívességet” a Nikenak, hogy gyorsan és extra költségek nélkül megszabadulhatott egy már nem aktuális készlettől. Minden bizonnyal idővel így is, úgy is megszabadult volna tőle, de alaptétel, hogy a „mai pénz többet ér, mint a holnapi”. Legrosszabb esetben is legfeljebb leselejtezi őket és lesz valamekkora összeg, ami „veszteség” gyanánt csökkenti a tárgyévi adóalapját, de ez megint csak érzékelhetetlen egy Nike kaliberű cég esetében, de ezt nem kellett megtennie, mert a DK-sok felvásárolták a maradék készletet..
(Ja, és egyébként Nike párti vagyok, nekem bejöttek a termékei.)

Gergő (és bármely más magánszemély) oldaláról, az ő léptéke alapján vizsgálva azonban ezt a kérdést, ez egy olyan üzlet, amelyet hiba lett volna kihagyni. Teljes joggal vagy és lehetsz büszke arra, amit elértél, és arra is, hogy felkért egy világcég egy kampányra és olyan dolgot lát benned, amit támogatásra méltónak talál.
… és használj ki minden hasonló lehetőséget, amit a Nike vagy más cég kínál Neked, akár csak azért is, mert Te vagy DK.
De ez akkor is üzlet, és a Nike oldaláról is üzlet. Nem hiszem, hogy a Nike csak úgy adogatna cipőt, ruházatot. (Ha igen, akkor lécci a kontaktot és máris megyek én is ruhákért és cipőkért. )
De akkor viszont ezt fel kell vállalni és megfelelő üzleti alapokra kell helyezni.

Bár egy egyesület is végezhet bizonyos mértékben vállalkozási – profitszerzési célú – tevékenységet, meggyőződésem, hogy mindaddig támadásoknak lesz kitéve Gergő, amíg a non-profit és a for-profit tevékenység egy tető alatt megy (vagy amíg még egyik sem a jogszabály által biztosított keretek között folyik). Látva, tapasztalva a múltbeli fellángolásokat, amelyekre valószínűleg a jövőben is számítani kell, szinte biztos, hogy akkor is lesznek támadások, ha teljesen szétválasztod a két típusú tevékenységet. De ha szétválasztod, és az egyesület transzparensen működik, akkor a támadások cél- és ok nélkülivé tehetők, kivédhetők. Ha meg az üzletet támadják, akkor felmerülhet a józan ész kérdése a „támadónál”, hisz ha adódik egy üzleti lehetőség, amit kihasználnak, akkor ez a normális üzleti felfogás, és nem az, amit ő képvisel.

Amit elkezdtél Gergő az egy nemes dolog, egy jó ügy, és tovább kell, hogy menjen, akármennyi támadás is ér még a jövőben. Nem abbahagynod kell Gergő, hanem megerősödnöd. Lelkileg, és abban is, hogy mit és hogyan akarsz. A hogyanban pedig körültekintőnek kell lenni: tartalmilag és a jogszabályoknak való megfelelés szintjén is, mert kirakatban vagy gyakorlatilag.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.18. 09:04:54

(@viito: nyuszika meg ne kéregessen, menjen el a baumaxba és vásároljon magának mindent! :) )

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.18. 09:37:50

@Taxina: Az egyesületnek ez volt az első ülése, amire minden tagot meghívtunk. Addig csak a jogi papírokhoz szükséges információkat szedtük össze, de ahogyan említettem miután láttam, hogy mennyire hasznos a te nézőpontod az egyesület számára, már bántam, hogy nem vontunk be az akkori fázisban is. Az egyesület többi tervezett tisztviselőjének többsége is akkor volt ott először. Ulrik, Detti, Enikő, Forrest és Lukács Zoli vett részt az előkészítő munkában. Igenis sajnos összekötöttél dolgokat és a legöszíntébben mondom, hogy amikor megírtad, hogy nem érezted jól magad a Mátrában, akkor nem értettem, hogy miről beszélsz a kérdésemre meg tényleg elég érdekes stílusban válaszoltál, másnap meg már kikerült mindenhova a Nyuszikás köszönésed.

Az egyesület/cég viszonylatában nagyrészt igazad van, vagy kitaláljuk, hogy mitől lesz ez egyesület, vagy céges alapon megyünk valamerre. Én tovább nem tudom ezt a közösségi munkát ingyen csinálni és a segítőktől sem várhatom el. Idén átlagban heti 15-20 órát foglalkoztam a csapat ügyeivel, egyszerűen már nem fér bele a szabadidőmbe, de a folyamatos támadások viszont rajtam csattanak. Meguntam. Az ügy továbbra is fontos számomra, ezért még nagy a dilemma a fejemben, hogy merre tovább.

A Nike nem támogatja a DK Team dolgot.
Egyáltalán. A Nike pólók az Ultrabalaton padlásáról vannak, semmi köze a Nike-nak hozzá, azt ő már évekkel ezelőtt eladta. Amikor a Nike-hoz akartam menni támogatásért már az első kérdéseknél elhessegettek, a DK Team nem az ő szintjük. Amíg a fradi utánpótlás csapatainak a családjai hétről-hétre többet költenek, mint mi egy évben, addig mi nem vagyunk tétel. Ez van. A Nike Futóklub-tól én kapok évi két rend ruhát a Futóblogozásért, valamint annak fejében, hogy csütörtökönként ott vagyunk a DK csapattal. Ebben merül ki a kapcsolatunk, illetve abban, hogy mind a Nike, mind a Futóklub oldaláról lelkileg nagy támogatást élvezek és ez sokat jelent nekem. Volt olyan szponzor tárgyalásom idén, aki azt mondta, hogy támogatna minket, de szakítani kellene a Nike-val, nem mentem.
DaMartian a megmondhatója hányszor kérdzeztem ezt meg, hogy mondjon egy színt, ami biztosan évekig lesz. Nem tudta garantálni, hogy van ilyen. De ha van, akkor 4900-5900 kapnánk, amire még a szita költség is rakodna. Ki venne meg egy sima Nike pólót ennyiért? Ezért van az, hogy nem Nike a DK poló és nagy eséllyel már nem is lesz az.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.18. 09:41:41

@rrroka: igen a moderálás megszüntetését én is támogatom, vicc, hogy én akarok felnőtt embereket megtanítani viselkedni, aztán meg én vagyok a zsarnok. A legszebb, hogy a moderáció akkor lett bevezetve, amikor két csoport egymásnak esett, most mindkét fél lájkolja a rólam szóló negatív posztokat és már nem Dk Team tagok. Tudnék mesélni egykét dolgot, egykét dologról. De megint mi lenne? Én lennék a szemét. Inkább viszem a balhét és máskor talán nem szólalok meg.

Taxina 2012.10.18. 10:23:27

A kommunikációs szálon, az gondolom, nagyon sok minden elcsúszott; nem csak az egyesület esetében. Ez a jövőre nézve egy nagyon fontos információ lehet mindkettőnk számára.
Azt, hogy saját szabadidőd terhére vidd ezt a közösségi munkát, szerintem nem várható el; ekkora létszám és pezsgés mellett meg pláne.
Olyat azonban nem állítottam, hogy bármilyen formában támogatja a DKT-t a Nike – bárcsak támogatná, akkor legalább elindulhatna az egyesület. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy két közel párhuzamos szerveződést - Futóklub és DKT - nem is áll érdekében támogatni; vagy az egyiket, vagy a másikat. De mindazt, amit tesz a futóközösség érdekében, az példaértékű és hasznos, s hiánypótló. Még akkor is az lenne, ha full-üzleti érdekből és nyomulósabban csinálná.
Nem gondolom, hogy évi két rend öltözék megfelelő ellentételezés lehet 50-52 heti konkrét nap, konkrét időpontban való megjelenésnek, plusz bejegyzések írásának, de nem zárható ki, hogy az ellenzőid egy részének ez is szálka.
Bármelyik részét is vizsgáljuk a kérdéseknek, mindig lesz olyan döntés, amivel nem mindenki fog egyetérteni. A pólókérdés is ilyen. Ha mégis a Nike mellett maradtunk volna, akkor megint kaphatod a vádakat „biznisz” ügyben. Ez ügyben csak a saját álláspontomat tudom mondani: számomra a Nike, a jobb minősége okán még az általad jelzett áron is magasabb ár/érték aránnyal bír, mint a mostani választás. Ettől függetlenül vettem egy pólót, hogy ne lógjak ki a sorból.

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2012.10.18. 10:47:34

@Taxina: Látod, Kata. Ez már kommunikáció. Ha mindezt elmondtad vagy leírtad volna, amikor KÉRDEZTÜK, nem itt tartanánk.

Nem azért, mert akkor nem kerültek volna elő ezek világrengető információk. Nem, akkor nem lenne ez az értelmetlen és egyben néhol gusztustalan stílusú "beszélgetés".

Amikor azt a választ kaptad, hogy "de mégis mi a baj?" (vagy ahogy ez elhangzott), akkor azért ezt kaptad, mert ez az igazság. Akár elhiszed, akár nem. Senkinek nem volt baja veled. Sem a csapaton belüli sem az egyesületi dolgok kapcsán. Sőt, ez utóbbinál pont a Te szemléletmódodra, precizitásodra és szakmai tapasztalatodra volt szükség. Nem tudom, kitől hallottad, hogy volt már egyesület "gyűlés" vagy ilyesmi. Én nem tudok ilyesmiről. Az igaz, hogy hónapok óta agyalunk rajta, hogy mit és hogyan lehetne megcsinálni. Az általad annyiszor emlegetett for-profit jelleg pedig nem az egyesület, hanem a tagok kapcsán: legyen előadások, események, edzők, szakemberek, akiket "haszonként" megkaphat mindenki.

Hogy miért lett ilyen vehemens és sértő stílusú eszmecsere több helyen? Mert mindenki bántva érezte magát. Ott, akkor hirtelen mindenkiből a lehető legrosszabb énje jött elő. Érzelmek. Belőlem is. Igyekeztem, nagyon igyekeztem visszafogni magam. Több-kevesebb sikerrel. Sértő vagy durva dolgot nem írtam (szerintem), keményen fogalmaztam itt-ott.

Érzékenyek vagyunk. Talán emiatt (is) futunk jó páran. Ha valamihez (közösséghez, dologhoz, személyhez) érzelmi szálak kötődnek és azt bántja valaki, akkor úgy érzem, engem is bántanak. Ha pedig ez a csoport, vagy egy tagja bánt (akár csak véletlenül is, vagy nem szándékosan, esetleg valamit félreértve), akkor a csoport egészére rá tudom húzni, hogy ők bántanak.

Nem vagyok tökéletes. Engem sem szeretnek sokan, engem is bántanak. Ez természetes. Mindenkinek ilyen az élete. Igen, sokszor nehéz ez. Nehéz mit reagálni, nehéz kihez fordulni.

Senki nem akart Téged kiközösíteni. A Mátrában sem. A kutyusokat hozók külön szobát kaptak, hogy kényelmesebb legyen. Az pedig végképp nem igaz, hogy a más véleményed miatt negatív megbélyegzést kaptál volna. Hogy volt-e aki nem kedvelt Téged annyira? Igen, biztosan volt és van. Mint ahogy nekem is, másoknak is. Nap mint nap.

Biznisz, marketing... Nagyon nehéz a külső szemlélődők fejével gondolkodom ezügyben. Azért, mert régóta benne vagyok és tudom, hogy mik hogyan is mennek. De megpróbálom.

Igen, úgy tűnik, hogy ez akkora nagy haszonnal járt valakinek. Alacsony áron megvett pólókra DK logó került, ami szintén alacsony áron megvásárolt valaki. Miközben a szervezéssel, szállítással stb. dolgokkal kapcsolatban költségek merültek fel. Igen, nyilván a pólót értékesítő cégnek jól jött, hogy elkelt a fölös készlet. Igen, a szitás cégnek is jól jött egy plusz megrendelés. Igen, a mobilszolgáltató örült a plusz hívásoknak, a benzinkutas a plusz bevételnek... Mint ahogyan (többnyire) büszkén húzta magára a sportoló az új szerzeményét. Aki úgy gondolja, hogy itt iszonyatos pénzek maradtak meg árrésként, az téved. Gyakorlatilag nulla, kerekítési különbözet, ami a rohangálást, benzint sem fedezte.

Nem volt "tolva" a vegyél pólót. Sőt, nem is nagyon volt tervben, hogy lesznek még. De újra és újra jöttek az igények. Ja, és már rég nem Nike a póló. A legtöbbünknek az összetartozás érzését adja meg. Soha senkire nem lett rákényszerítve, mindenki saját döntése alapján vett vagy nem vett pólót.

Médiafelhajtás: jaja, ezt lehet szeretni és lehet utálni. Könnyű ráaggatni bárkire, hogy "teljesítmény nélkül" érte el, vagy hogy "ezt én is meg tudtam volna csinálni", "ennyit én is fogytam" stb. Kérdem én: ki csinálta meg? Egyikünk sem. Hogy ebben volt e szerencse is? Minden bizonnyal. Hogy tett is ezért Gergő? Igen, tett: írt, futott, blogolt, szervezett. Megváltozott? Igen. Ő is. Én is. Mások is. Baj a változás? Nem feltétlenül. Ha esetleg nem tetszik már ahogy ír, akkor nem olvasom el.

Nem nekem ír, saját magának. Nem hiszem, hogy jogomban áll meghatározni, hogy mit és hogyan írjon. Azt sem, hogy mikor mit csinál.

Ugyan, kinek okozott kárt egy-egy TV, rádió vagy épp újságos megjelenése? De komolyan? Ért bárkit is emiatt negatív hatás?

Ha idegesítő látni, meg a jól emlegetett "hype", vagy a nyomulás, akkor ezt megértem. Ezt el tudom fogadni indokként, hogy már zavaró ezt látni. Tudom, elfogult vagyok, ezért érezni nem érzem, hogy annyira sok lenne. Minden bizonnyal vannak más indokok is. De ezek nem jutottak el hozzám, pedig érdekelne. Azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki azt írja, hogy "ha nem látod, akkor az már régen rossz". Igen, talán rossz. De ahogy mások nem látják az én oldalam, hogyan várja el bárki is, hogy én lássam az övét.

Őszinte leszek: bennem (is) van irigység. Nem, nem sajnálom Gergőtől a rivaldafényt. De hiú és gyarló vagyok, én is szívesen látnám magam itt-ott néha. De ezek csak múló pillanatok, amikor a kisördög játszik itt bent. Mert igazából mégsem vágyok erre. Talán a sikerre áhítozom? Nem tudom. Azt viszont igen, hogy ha bármilyen álmom szeretném elérni, azért tennem kell.

Ha bárkinek, bármikor, bármilyen módon kárt, hátrányt vagy rossz érzést okoztam, vagy okoztunk, itt kérek elnézést és bocsánatot. Soha nem szándékosan történt, ha ilyesmi történt.

Látni kell, hogy ez is egy jó ügy: embereket mozgásra ösztönözni. Nem, talán nem annyira látványos vagy magasröptű, mint más jó ügyek. De ez is fontos.

Sokan kiléptek a DK-ból az elmúlt hónapok alatt. Ki ilyen, ki olyan okból. De hiszem és vallom, hogy mindenki kapott valamit. Valami jót is. Talán élményt, talán barátokat is. De ha a mozgás megmaradt, akkor már megérte a dolog. De ne feledjük, hogy sok új ember is jött, akik szintén meglátták a mozgásban lévő örömöt. Akik ösztönzést kaptak a DK által. Mint ahogyan biztos vagyok benne, hogy mindenki baráti körében vannak olyanok, akik azért kacsingattak a futócipő felé, mert látták rajtatok, hogy nektek mit okoz, miket írtok esetleg róla. És itt a lényeg.

Lehet azon vitázni, hogy ki mit hibázott. Igen, hiba volt levenni Kata posztját, már tudom. De ott, akkor, érzelmektől fűtve nehéz volt a döntés. Úgy, hogy közben próbáltuk Tőle megtudni, hogy mi bántja. Megkértem, hogy vegye le maga az írást, hogy tisztázzuk a dolgot, de választ sem erre, sem a kérdéseimre nem kaptam.

Hibáztak azok, akik magukból kikelve írtak bántót, sértőt. Indok lehet az, hogy bántást éreztek, de nem mentesít ez senkit az alól, hogy ezt sem kellett volna.

Hibáztunk, amikor úgy gondoltuk, hogy az esetleges gondokat, feszültségeket mi magunk tudjuk majd kezelni azokkal, akiknél ez jelentkezik: netikettel, odafigyeléssel, kérdésekkel. De ne megy. Nem vagyunk szakemberek. Túlnőtt minket a közösség. Lehet ezért támadni, igazat is adok. De mindezt önkéntesként tettük. Másokért. És persze magunkért is. Mert ne feledjük el, mi is egyszerű futók vagyunk. Magamra értve: talán pótcselekvés is, itt keresek valamit az életből. Érzékeny, sérülékeny vagyok én is.

Hogyan tovább? Nem tudom. Azért nem, mert nem szeretnék többször támadást a hátamba. Igen, ennek érzem, mert szemtől szembe nem kaptam meg. Nem, nem bántásból írom. A magam módján, valahogy mélyen megértem, hogy mi és miért történt. De ez máskor is megeshet. Így azért kevésbé nagy a lendületem nekem is. Másoknak is.

Jót akartunk tenni, de valahogy ezt, ilyen keretek között, a mi képességeinkkel nem lehet megvalósítani. Talán túl nagyot álmodtunk. Talán "csak" rosszak az eszközeink. Megyünk tovább az úton. De még nem tudjuk, pontosan hogyan.

Én csak annyit kérnék, ha valakinek gondja van, rossz meglátása, bántást érez, vagy károsnak gondol valamit. Mondja/írja bátran a szemembe. Tisztelem azokat, akik ezt meg merik tenni. Van néhány ember, aki megtette. Emiatt fel tudok rájuk nézni. Elfogadom a véleményüket.

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2012.10.18. 10:51:11

@Taxina: a fenti kommentem nem minden eleme van Neked címezve, úgy általában reagáltam az általam olvasottakra.

Taxina 2012.10.18. 10:57:30

@ulrik: Igen, észrevettem :-)

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2012.10.18. 11:03:47

@Taxina: csak véletlenül sem szerettem volna félreértést ezügyben, azért jeleztem külön :)

Taxina 2012.10.18. 11:36:15

@ulrik: Nincs, nem lesz félreértés emiatt :-)
Azt, hogy egyébként ki hogyan viszonyult hozzám, kívülállóként nem tudod megítélni. Sok-sok olyan ember van a világon, aki napraforgó-természet :-)
A véleményedet tiszteletben tartom, de a tapasztalataimat nem másítja meg.
A "for profit" jelleget nem a tagoknak biztosítandó haszonnal kapcsolatban említettem egyszer sem, hanem az eddig tervezettek a szerint soroltam be, hogy adójogilag mi tekintendő alaptevékenységnek kapcsolódónak és mi tartozik a vállalkozói tevékenységhez.

egyensúlyban · http://apaegyensulyban.blog.hu 2012.10.18. 12:53:29

@mgergoo: azért én erre nem egészen így emlékszem vissza. egy picit ferdíted a dolgokat.

egyensúlyban · http://apaegyensulyban.blog.hu 2012.10.18. 15:59:28

"igen a moderálás megszüntetését én is támogatom, vicc, hogy én akarok felnőtt embereket megtanítani viselkedni, aztán meg én vagyok a zsarnok. "
Te kardoskodtál a cenzúra mellett, amellett, hogy a csoport színe előtt nem lehet nyíltan vitázni a csoportról. most véletlenül mégis kikerült egy ilyen vita a csoportban, majd azon kívül is. nem lett volna ekkora lángja, ha nincs törlés.
a vita természetes, a két csoport közötti vita félig-meddig igaz, de ott sem a felek lettek mederbe terelve - bár szerintem csak a végén volt egy két súlyosabb írás -, hanem normális hangnemben megírt posztok lettek törölve. mint pl. tegnap. Kati posztja törölve lett, de a gyalázkodások nem, s ha jól tudom, az admin azokat nem moderálta.
tegnap már kiléptem, részemről igyekszem lezárni ezt az időszakot, amely jól kezdődött és így fejeződött be.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.10.18. 16:32:08

@egyensúlyban: Igen, igazad van az elején én kardoskodtam, mert azt láttam, hogy ezzel tudjuk kezelni a folyamatosan előjövő személyes ellentéteket. Akkor minden fél elfogadta, hogy ez jó így és meg is nyugodtak a dolgok. Azóta a gyakran vitázók kiléptek a DK Team-ből a moderáció maradt, de Kata posztján kívűl nem emlékszem olyanra, hogy kritikus hangok lettek volna ezáltal elnémítva. /Ahogy Ulrik is mondja ,ezt sem kellett volna/. Benn voltál láttad, hogy a leggyakrabban valami vicceskedő kommentek lettek kiszedve, azok is azért, mert jöttek a privik, hogy bántó, stb.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.18. 19:49:44

Ha lassan is, de tisztul a kép. Szerintem egy-két ember még nem szólalt meg. Nem tudom kik, de "tanácsadói" szerepet tölthetnek be a DK Teamben.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.18. 20:39:25

@saaby.: Úszószemüvegem már van ;) Jobban is szeretek a víz alatt, ott jobban látok :D

kúlcsi 2012.10.18. 21:28:57

@BGy: Érdekes, én minél többet olvasok a témáról, annál jobban összezavarodok.:)

iramszarvas 2012.10.18. 21:31:57

@BGy: „ Suhanj6-on nem értettem, mi a faszért zavar engem a DK Team. Most rájöttem. Míg a többi váltó együtt élt a futóversennyel, ők sátorban aludtak, heverésztek. Ami nem baj, mondjuk egy kempingben, de itt nekem furcsa volt. Akkor most versenyzünk, vagy sátrazunk? Iramszarvas írta fentebb, hogy inkább baráti társaság.”

Már bocsánat, de beelkeveredtem, mint Pilátus a Credóba. Kezdjük azzal, hogy bár sátrat nem vittem, én is vittem ki hálózsákot, hogy a futás előtt tudjak aludni. Nem nagyon tudtam, mert a mellettem levő státorban végig fesztiváloztak – nem DK-sok. Tehát nem csak DK-sok sátoroztak. Hogya verseny alatt mi volt, azt nem tudom, de azt könnyen el tudom képzelni, h a DK-s csapatokban sok ember volt. Talán érthető, hogy aki az utolsó fél órában fog futni, nem áll végig a pálya mellett, és aki az első fél órában lefutotta a távját, az miért álljon végig öt és fél órát? Én folyamatosan láttam DK-sokat a pálya mellett, és folyamatosan biztattak – biztos voltak a sátraknál is, de miért ne lettek volna?

Nem értem a Nike elleni indulatot sem. Persze, vannak bosszantó béázásai. Például mikor jön egy poszt a futóblogon, amely azzal kecsegtet, végre megtudom, mikor kell lecserélnem a cipóm – és erre csak arról olvashatok, hogy Winkler melyik Nike-cipőt szereti a legjobban. Az ilyen marhaságok miatt majd kevesebben fogják olvasni a Futóblogot – de ez az ő bajuk. Viszont az, hogy a szigeten mindig a Nike-ba lehet belefutni, mert ingyen edzéseket tartanak, az edzőik ingyen írnak edzéstervet stb., na, ez vádnak nevetséges. (És mint leírták, ennek nem feltétele, hogy Nike-t hordj. Viszont pl. nem kell cipőt cipelned magaddal, hanem kölcsönözhetsz a tesztbuszból – ha rendszeresen teszed és sokat futsz, évi egy pár cipőt is megspórolhatsz ezzel magadnak –, és szerdánként még a zuhanyzódat is fizetik. Rohadt multi, tényleg dögöljön meg.

És még egy dolog, amit nem értek. Tegyük fel, hogy Gergő úgy dönt, hogy meglovagolja a sikert, és a DK-mániából próbál megélni. Csak feltételezés, de játsszunk el a gondolattal! Csinálja ugyanazt, mint eddig, segít fogyni, sportolni, eseményeket szervez stb., csak közben megél belőle. És akkor mi van? Könyörgöm, szabad piacgazdaságban élünk! Miért baj az, ha valaki szolgáltatást nyújt és abból él meg? Ha valaki nem kér belőle, nem fizet. De kikiáltani népnyúzó kuláknak? Könyörgöm, hol élnek azok, akik ilyen hülyeségekkel jönnek?

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.18. 22:09:43

Örülök, hogy megindult a beszélgetés. De
@BGy: néhány embert én is szívesen meghallgatnék még.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.19. 06:19:01

@mgergoo: Még két dolog van, ami mostanra tisztult le annyira, hogy meg tudjam fogalmazni röviden és reményeim szerint érthetően. Az egyik az, hogy nemcsak az a cenzúra, hogy valaki mondani szeretne valamit, és azt nem engedik neki, hanem az is az (ön)cenzúra, amikor valaki érzi, hogy valami nem stimmel, esetleg meg is tudja fogalmazni, de aztán mégsem mondja el, mert úgy érzi, nem hallgatnák meg. Egy csoportban nehéz megszólalni, főleg ha valakinek nem eleve nagy a szája. Ha megnézted a kísérletet, amit belinkeltem, tudod, miről beszélek: ha egy csoportban kialakult egy vélemény, akkor azt is nagyon nehéz kimondani, amit világosan látunk. Mert ha egy csoport tagja valaki, akkor nem szeretné, hogy kiközösítsék, és sokáig akkor is szolidáris, ha bizonyos dolgokkal nem ért egyet. Ezért nem emlékszel kritikus hangokra: mert a DK Teamben is van egy közhangulat és van egy hangadó csoport, és aki egy picit is máshogy lát dolgokat, az sokszor inkább nem szól.

A másik dolog, ami viszont már nem csak a DK Team belső dolgait érinti, hanem valamilyen szinten az egész futótársadalom légkörét. Gergő, én megdöbbentem azon a gyűlöleten, amit megtapasztaltam a csoportban. Honnan jön ez a gyűlölet? Hogyan fordulhatnak emberek így ki önmagukból? Vagy ez az igazi önmaguk? Akkor szomorú vagyok... És azon is megdöbbentem, hogy vannak olyan futótársak, akiket ellenségnek tartotok. És azon is, még régebben, amikor hallottam róla, hogy volt, akinek megtiltottad, hogy dk-tagként tartsa a kapcsolatot azokkal, akik kiléptek a csoportból. (És nagyon megkérlek, hogy most ne azt válaszold, hogy nem emlékszel ilyenre.) Ez azontúl, hogy rettenetesen dedós, nagyon veszélyes is: mert megoszt, éket ver futó és futó közé. Mondd, Gergő, miért tartjátok ellenségnek azokat (vagy azoknak egy részét), akik kiléptek a csoportból??? Vagy az "egy csapat vagyunk"-szlogen azt is jelenti, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van?

Egyszer szóvá tettem a militáns szóhasználatot (Berlin-hadművelet, marketing-osztag, ha jól emlékszem, ez a két kifejezés volt, ami nem tetszett). Akkor azt a választ kaptam, hogy ezt iróniának szánjátok. Akkor is azt mondtam, most meg még inkább, hogy ez nem vicces...

Gergő, kérlek válaszolj erre: miért tartjátok ellenségnek azokat (vagy azok egy részét), akik kiléptek a csoportból?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.19. 06:56:27

@iramszarvas: nincs azzal semmi baj, hogy ha vki pénzért csinál valamit, de akkor kommunikálja is azt, hogy ez egy vállalkozás, ez egy fizetett poszt, ez egy szponzorált rendezvény. Ezt nem Gergőre mondom, mert kiderült a fentiekből, hogy nem így volt, hanem úgy általában. A futóblogon is szóvá tettem még a legelején, hogy hogy is van az, hogy Winkler és Uj futó szerepben lép fel, amikor igen ellenségesen fogalmaztak a futóversenyekről. Angelday teljesen korrekten csinálja, nézd meg a plastik.hu-n a szponzorált posztokat, le a kalappal a korrektsége előtt.
A nike amit a szigeten csinál, azt nagyon jól csinálja, nagyon hasznos, a cipőteszt pl zseniális szolgáltatás (bár ezt cipősporólásra használni igen fukari dolog lenne). Má régebben megbeszéltük vmelyik blogon, hogy a nikeal az a legnagyobb baj, hogy leuralják az egész futást, nike = futás, nincs más. azt is megbeszéltük, hogy ez mitől van: a többi gyártó egy forintot sem fordít ilyesmire, hülyék lennének a nikenál nem kihasználni ezt.

m.Era (törölt) 2012.10.19. 07:27:54

@csiripiszli12: Timi, amikor megjelent ez a blogírásod a DK-falon, sok kommentet kaptál. Tőlem nem találhattál olyat, ami becsmérlő, Téged minősítő lett volna. Annál több olyat - már az első pillanattól kezdve - amiben arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy ez az írás elhamarkodott és súlyosan egyoldalú, mert nagyon sok mindennel nem vagy tisztában. Akkor még hárítottad ezt a felvetést, kellett két nap hozzá, hogy Ulrik falán aztán olyan "by-the-way" módon megírd, hogy hát igen, lehet, hogy elhamarkodott volt mégis.

Most megint hasonló cipőben jársz, sajnos, én pedig újra azt tudom mondani, hogy fogadd el, hogy nem tudsz, nem tudhatsz mindenről (mint ahogy én sem, éppen ezért nem írok nyilvános, nagy terjedelmű blogbejegyzéseket). Komoly, hosszú ideig fennálló ellentét előzte meg a DK csoportból pár ember kiválását júniusban, és számomra úgy tűnik, megint (!) nem vagy képben, megint csak egy oldalt hallgattál meg. Eleve így kérdezel, mert kérdésekkel is lehet minősíteni.

Csak remélni tudom, hogy ugyanazzal a bátorsággal, ahogy ezt a bejegyzést megírtad, azt is ki tudod jelenteni nyilvánosan, hogy nem voltál tisztában az előzményekkel,nem kommunikáltál az érem mindkét oldalával.Talán még az is belefér, hogy azon is elgondolkodsz, hogy vajon ezzel a témával, amit most feszegetsz, mennyire vagy tisztában? Mi a célod ezzel az egésszel, és miért nyilvánosan teszed, amit teszel? Számomra nem reális, amit írtál fentebb, hogy Gergőt nem tudtad "elérni", mert DK volt. Az UB óta nem jött volna össze egy darab tisztázó telefonhívás sem? Kezdeményeztél ilyet?

Jelzem, abban az időszakban napi kapcsolatban voltam az érintettek többségével, és nem csak a főfalon, hanem magánúton is. Előfordulhat, hogy jobban képben vagyok nálad, de eszembe nem jutna előráncigálni egy nyilvános fórumra ezeket az embereket. Sokan, sokféleképpen hibáztak, ilyen vagy olyan formában (engem is beleértve), és nincsenek fekete és fehér bárányok ebben a történetben - még akkor sem ha bárki is megpróbálta volna úgy beállítani a külvilág felé, hogy ő kizárólag korrekt módon viselkedett. Nem. Mindenkinek voltak elcseszett húzásai.

Nem Gergőt védem, hanem az összes olyan ember privát szféráját (mindegy, hogy melyik csapatban van), aki akkor az érzelmeitől vezérelten, hirtelen felindultságból mindenféle hülyeséget csinált. Elkezdhetné mindenki bizonygatni, hogy így meg úgy történt, de csak vagdalkozás lenne belőle, szövegkörnyezetből kiragadott mondatok és levélrészletek gusztustalan meghurcolása. Engedd el a témát, vagy legalább ülj le mindkét oldallal. Ha számodra ez fontos, tedd meg - de hidd el, az igazi érintettek nem itt a blogodon fognak megszólalni.

iramszarvas 2012.10.19. 09:02:48

@rrroka: Nagyjából egyetértünk, de bizonyos rászletekben nem tudom elfogadni az álláspontodat. Pl. ha Gergő vállalkozásba fogna, akkor sem hiszem, hogy azzal kellene kezdenie, hogy bemondja az adószámát. Arról nem is szólva, h aki ilyesmit tervez, az fokozatosan szokott áttérni: csinál valamit, azon keres, aztán mikor látja, hogy annyit kereshet rajta, hogy megél belőle, akkor ez lesz a hivatása. De szerintem ez az, amihez nekünk semmi közünk. Ha én akarok egy pólót, és az megéri nekem az a 3-4-5 ezer forintot, akkor megveszem, mert kell a póló, és nem azon szarakszom, h a másik mennyit kereshet rajta. Ha pedig sokallom vagy nem kell, akkor nem azért nem veszem meg, hogy a másiknak azon ne legyen haszna.

A Winkler/Uj-ügyet nem ismerem, de ismerek olyanokat, akiket futóknak tekintek (ti. rendszeresen futnak), de gyűlölik a versenyeket. Na bumm.

A Nike-t meg tényleg kár ragozni. A „ leuralják az egész futást” szerintme nevetséges megfogalmazás, hiszen nem arról van szó, hogy másokat nem engednek oda, hanem h mások nem is próbálnak hasonlókat csinálni.

almare 2012.10.19. 09:12:06

@m.Era: itt már nem arról van szó, hogy ki tudott micsodát. ha egy vita így elmérgesedik, akkor soha nem az a konkrét eset az igazán probléma, hanem az egész helyzet mögött meghúzódó feszültség, és azon lehet elgondolkodni utólag, mindkét félnek, hogy ő mivel járult hozzá ahhoz, hogy ez a helyzet kialakult.

hogy van az, hogy van, aki megengedi magának azt, hogy minősíthetetlen stílusban, a "pozíciójával" visszaélve vagdalkozik jobbra-balra, a zárt körön kívül is (arról meg inkább nem beszélek, hogy az indulatok hogyan gerjesztődtek a csoporton belül, mert azokra, amiket Timi fent idézett a frissítésben, meg azokra, amiket nem, nem mentség a felajzott lelkiállapot), más pedig úgy érzi, hogy nem mondhatja el a véleményét, és még a saját blogjában is megkérdőjelezed azt a jogát, hogy elmondja azt. ami egyébként már rég nem a DK teamről szól, hanem általános emberi dolgokról, és Timi legutóbbi fenti kérdése az egész futótársadalmat is érinti.

a konkrét vita már nagyrészt lezárult, nem kéne újra elkezdeni, inkább azt kéne meggondolni, hogy legközelebb hogyan lehetne jobban csinálni.

m.Era (törölt) 2012.10.19. 09:27:10

@almare: nyitott kapukat döngetsz: az első és a harmadik bekezdéseddel is egyetértek

a másodikkal kapcsolatban pedig csak annyit, hogy nem Timi "jogát" kérdőjeleztem meg, hanem jeleztem, hogy mennyire egyoldalú volt az írása.

A véleményemet fenntartom továbbra is: a két csoport közötti szakadás témájában ismerem az érintetteket (mindkét csoportban), és mindegyiküket tartom olyan értelmesnek, hogy nem fognak belecsúszni abba, hogy elhiszik: egy blogbejegyzés alatt lehet tisztázni/rendezni mély konfliktusokat. Az online kommunikáció és az ilyen kommentelés a félreértések melegágya, és csak tovább gerjeszti a feszültséget.

almare 2012.10.19. 09:49:16

@m.Era: ismétlem, már nem arról van szó, hogy a két csoport között miért volt a szakadás (én erről egyébként sem tudok véleményt mondani, mert nem ismerem a helyzetet).

a második bekezdésemben a lényeg elsősorban a hangnemre vonatkozó (inkább költői) kérdésem volt, szerintem ezen kéne elgondolkodni mindenkinek, aki érintett.

abban igazad van, hogy a blogbejegyzés alatti kommentek nem fognak tisztázni semmit, és én sem gondolom, hogy bárki jön majd mea culpázni. valóban sokkal mélyebb konfliktusokról van szó.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.19. 10:15:01

@iramszarvas: kb ugyanazt írtam amit te, de mindegy is, hagyjuk ezt.

bellone 2012.10.19. 10:43:56

Sziasztok! Nem szeretnék belefolyni túlságosan és igyekszem elkerülni, hogy minősítsek. Azért írok, mert több helyen felmerült a "futótársadalom". Ha van ilyen, akkor az semmiképp nem egy homogén csoport. Vannak profik, amatőrök, hobbisták, vannak klubok, egyesületek, kisebb csoportok más-más irányultsággal. Van aki azért fut, mert szereti, van aki az önbecsülését/határait keresi, és van aki csak egy menő fotót szeretne valami menő futóversenyről. Nem vállalkozom az összes, lehetőség és kombináció felsorolására.

Ilyen szempontból pontos, hogy "társadalomnak" nevezzük, de boldog összeborulásról ebben az esetben sincs szó. Van egy közös téma, ami összehoz(hat) embereket, de csodára és a messiásra nem érdemes várni. A sport komoly jellemformáló tényező lehet ezt tény, de az irányok sokszor eltérnek.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.19. 12:38:24

Kedves Mindenki, én most úgy érzem, mindent elmondtam és mindent megkérdeztem, amit szerettem volna ebben a témában, úgyhogy jelenleg nincs hozzátennivalóm. Nekem fontos, hogy nyilvánosan lehessen beszélgetni dolgokról, és ez most megvalósul, úgyhogy ezt nem vitazáró hozzászólásnak szánom, ha van még mondanivalótok, nosza, mondjátok! :)

Annyit teszek hozzá, hogy többnyire nem szoktam azon gondolkodni, hogy melyik lábammal tegyem meg az első futólépést. Ez előtt a poszt előtt sem gondolkodtam túl a dolgokat. És örülök, hogy így tettem. Vállalom a posztomat, vállalom érte a felelősséget.

angelday 2012.10.19. 14:17:24

"A DK hóna alá nyúlás zseniális ötlet volt, bárkitől jött."

Tőlem jött. Vagy Szaszától és tőlem?

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.19. 14:48:03

@bellone: "menő fotót valami menő futóversenyről" Ennyire látszik ez rajtam? :))))

Örülök itt a stílusnak. Értelmes emberek, ha összejönnek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.19. 15:01:17

@BGy: nana ezt az értelmes azért már kikérem magamnak! :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.19. 15:31:44

@rrroka: nem értek egyet mindenkivel, de legalább köpködés nem volt.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.19. 16:26:40

@BGy: Igen. Nagyon örülök, hogy ilyen normális stílusban folyik a beszélgetés.

2012.10.19. 20:17:09

@BGy@ csiripiszli12: : Pedig épp kezdtem volna összeszedni az érveim a nájkis és mizunós emberek ellen! A nájkisok olyan trendi izék, a mizunósok meg afféle klikkesedő perfekcionisták... nem is tudom kit köpködjek elébb! :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.10.19. 20:29:10

@saaby.: Csiripiszli Sauconyban fut, úgyhogy szerintem a Saucony boltban addig rágták a fülét, amíg ez a bejegyzés meg nem jelent.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.19. 20:31:29

@BGy: gyanús, gyanús! :D és támogatnak majd egy Nagydarab Állat nevű bloggert? :D

@saaby.: hallgass az edződre, ne köpködj, fuss! :)

2012.10.19. 21:48:59

@BGy: Igen, tudom. Én préseltbaglyoztam le elsőként a cipőjét. :)

@rrroka: Úgy lesz, az úszástól megfaszásított gerincem jövő héttől újra kemény futóedzéseket kap! Bazira hiányzott a futás, nem hittem volna hogy ennyire fog!

@csiripiszli12: Na, Te is pénzért adtad el magad a Sauconynak... Fogadjunk egymilliót kaptál azé' hogy a cipőjükben fuss! Tudtam, tudtam... ;)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.19. 21:54:15

@saaby.: Mi tagadás, gyarló az ember ;)

Örülök, hogy nemsokára újra futhatsz! Mennyit hagytál ki?

2012.10.19. 22:10:03

@csiripiszli12: Két és fél hónap. Az eleje csak nyüszögés volt mert fájt. A vége már inkább türelmetlenség, mert úgy gondoltam menne, de ésszel még kihagytam. Innen becsülöm a szívatós edzéseket is... megérte! :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.19. 22:17:21

@saaby.: Azért ez húzós lehetett. Tökjó, hogy elég türelmes voltál! :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.21. 08:10:21

@angelday: Apropó, Angelday, nem akartok egy lányt is bevenni a futóblog szerzői közé? No offence, de szerintem jót tenne, ha lenne egy lány is köztetek.

Taxina 2012.10.22. 09:28:32

Most, egy hét távlatából szemlélve a történteket, iszonyatosan szeretném azt mondani (írni), hogy mea culpa, tévedtem és elnézést kérek mindenkitől, de nincs okok ilyet tenni.
Elfogadom, amit egykori DKT tagtársaim leírtak, hogyan látták ők a dolgokat, a gond mindössze az, hogy ezt elfogadva egyre több ellenmondásra vezetnek a szálak, s a felmerülő kérdések száma is növekszik.
Szeretném azt gondolni, hogy ott a DKT-ben senkinek semmi baja a másikkal, és senkinek nem volt velem sem, de akkor bejön a képbe az, hogy akkor néhányan csak passzióból szólnak be másoknak. Nem vicceset, és viccként nem értelmezhető megjegyzéseket. A DKT-jelenség a jövőben is mindig érzelmeket fog felkorbácsolni, ám az, hogy a szimpatizánsok, tagok hogyan fognak rá reagálni, az egyéni vérmérséklet függvénye. A tagságom alatt egynehány belső balhét megéltem. Iszonyatosan tiszteltem m.Erát azért, hogy a legtüzesebb vita közepette is higgadt maradt és mindvégig érvelt. Még akkor is tiszteltem, hogy abban a vitában nem értettem egyet az álláspontjával és néhány másikkal sem; de a kommentcsatákba mégsem álltam be, pedig ez akkor sokkal kulturáltabb volt, mint a mostani.

Annyira szeretném azt leírni, hogy elhamarkodtam az ítéletalkotást az egyesület ügyében, de ez a gondolatmenet is vakvágányra vezet. Kétségtelen, hogy az egyesületről többet kellett volna beszélni. E tekintetben, amit lehet, megtettem a magam részéről. Az alapítónak és Fb tagnak felkértek szinte mindegyike egy vagy több diplomával rendelkezik, s rajtam kívül is több közgazdász, illetve egy jogvégzett is volt közöttünk. Józan ésszel úgy gondolom, hogy céget/egyesületet/alapítványt úgy hoznak¸ hogy áttekintik, átgondolják, milyen tevékenységet szeretnének végezni, azt milyen jogi környezetben kell/lehet végezni és milyen gazdasági kihatásai vannak. Ha valóban csak a jogi előkészület történt az első és egyben alakuló ülésig, akkor viszont az a helyzet, hogy hűbelebalázs módjára ugrott neki a kiscsapat az egyesületnek. Nehéz elfogadnom, hogy tanult emberek ezt tették volna, s így állnak neki egyesületet alapítani. Az egyszer találkozó már egyben az alakuló ülés volt, ami akként zárult, hogy a következő munkanapon már beadásra kerülnek a papírok az illetékes bíróságra. Az ülésen még csak napirendi pont sem volt az egyesület gazdálkodása, csak az én okvetetlenségemre kezdtünk beszélni róla, ami számomra még most is elég furcsa. Már a következő munkanapon kiderülhetett a többiek számára is, hogy a gazdálkodás lényegi pont lehet, hisz a többiek által kiválasztott könyvelő észrevételei az alakuló ülésen tőlem el nem fogadott álláspontot erősítette. Ekkor ismét felajánlottam, hogy írják össze, hogy milyen jellegű bevételekre, költségekre, ráfordításokra számít az SE, s besorolgatom alaptevékenység – vállalkozási tevékenység kategóriába. Az alakuló ülés e tekintetben velem egyet nem értő volta miatt pedig javasoltam, hogy legyen egy gyors összeülés, hogy a kérdések tisztázhatók legyenek. Erre a levelemre válasz sem érkezett, mindössze később az infó, hogy egyelőre csúszik a SE bejegyeztetése.
Nehéz racionális gondolkodásnak elfogadni, ha úgy alapítunk egyesületet, ha a kapcsolódó gazdálkodási elképzelések nincsenek átgondolva, pedig bukhat rajta szinte minden tervezett elképzelés. Az alakuló ülésen előadott elképzelések pedig egyértelműen for profit jelleget tükröznek.

For profit, illetve haszon tekintetében másról beszélünk Ulrik és én másról beszélünk. Ami nekem csak azért furcsa, mert Ulrik is közgazdász. A tagoknak külső szolgáltatóktól „megszerzendő” kedvezmény pusztán marketing, semmi köze az egyesülethez. Egész egyszerűen azért, mert az ilyen kedvezményekkel kapcsolatban semmilyen elszámolás nem jelenik meg az egyesület könyvelésében, a gazdálkodására nincs hatása. Amiről én beszélek, azok azok a tételek, amelyek bekerülnek az egyesület könyveibe, amiket nála könyvelni kell. Ennek van for profit jellege…
(A DKT-ban eddig megjelent kedvezmények egyébként is megérnének egy hasonló konzultációt, különösen az Europoliszosok.)

Az, hogy kinek mi az üzlet, az sok mindennek lehet az függvénye. Egy biztos, nem csak az az üzlet, ami profitot termel. Ráadásul ennek eléggé egzakt meghatározása van az adójogban.
Ami – akárcsak a pólórendelések kapcsán – a DKT-ben történik, az üzlet.
Talán 2-2,5 hónapja történt, hogy egy DKT-tag hozzám fordult, hogy neki aggályai vannak a pólórendelések megfelelőségét illetően, szerinte az adóhatóság ezt kifogásolná. Sajnos csak megerősíteni tudtam az aggályait, és a nav-ot nem igen érdekelné, hogy senki nem realizál rajta hasznot.
… és úgy tűnik, minél több információ kerül elő, annál bizonyosabb, hogy a DKT egy üzlet.
Akkor ekként kell kezelni, és senkinek semmi köze nem lesz hozzá.
Ha egy non-profit szervezet alá akarják mindezt betolni, akkor mindenkinek köze lesz hozzá, még annak is, aki csak kíváncsiskodik, akármilyen nemes is a cél..

Szerintem is kell még a jövőben is támadásokra számítani újabb és újabb emberektől. Viszont egyre inkább úgy látom, hogy az éppen aktuális NKE (nagy közös edzés helyett most Nagy Közös Ellenség) kollektív szidása helyett Dk és a DKT helyzetének alapos elemzésére és rendezésére lenne szükség.
A botrányokkor ugyanis nem történik más, mint a rendezetlen és tisztázatlan alapokra felépített ház/vár/stb. összeomlik.
Nos, lehet ismét jönni a nyuszikás vagy malackás stílust emlegető és a „nem tudjuk miről beszélsz” kommunikációval, ma nekem, holnap másnak, de ettől még Dk és a DKT ügyei nem lesznek rendezettebbek.
… és sajnos az eredeti posztom minden egyes észrevétele továbbra is érvényes, nincs okom megváltoztatni azokat.

Taxina 2012.10.22. 09:32:09

Lezártam a DKT-s ügyeimet, töröltem a DKT-s nevezéseimet, s újra neveztem immáron nem DKT-sként. Szerdán kiléptem én is a DKT-ből, nem vagyok már DK Team tag.
Furcsán érzem magam.
Furcsán, mert azt gondolom, hogy hiányérzetnek, fájdalomnak kellene lennie, valami veszteségfélének jelentkeznie kellene.
De semmi ilyesmi nincs. Az nem lehet, hogy észrevétlenül múlik el a lelkemben az a 9 hónap és tűnik el az a csapat, amely nagyon sokat jelentett Nekem, amelynek nagyon sok élményt és sok értékes embert köszönhetek neki.

almare 2012.10.22. 09:58:00

@Taxina: azt gondolom, nem neked kéne mea culpázni, és ha így értelmezted, amit írtam, azt sajnálom, mert nem rád gondoltam, hanem azokra, akik olyan stílust engedtek meg maguknak, amilyet. nem várom és nem is hiszem, hogy azok közül bárki is olvassa ezt a blogot, és elnézést kér a hangnemért, és abban egyetértek Erával, hogy egy konfliktust nem lehet blogkommentek keretében megoldani. mindenkinek belül kéne megoldania, mert a közös kommunikáció már nem megy. azoknak is, akik azt a hangnemet megengedték maguknak.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.22. 10:41:00

@Taxina: Nagyon karakán, tiszteletre méltó, ahogy kiállsz az álláspontod mellett.
És teljesen egyet tudok érteni azzal, amit írtál: "Viszont egyre inkább úgy látom, hogy az éppen aktuális NKE (nagy közös edzés helyett most Nagy Közös Ellenség) kollektív szidása helyett Dk és a DKT helyzetének alapos elemzésére és rendezésére lenne szükség.
A botrányokkor ugyanis nem történik más, mint a rendezetlen és tisztázatlan alapokra felépített ház/vár/stb. összeomlik." Ezt a mostani helyzetet a DKT felhasználhatná arra, hogy tisztázza a tisztázni valókat. Kívánom nekik, hogy legyen hozzá erejük - de ez már nem tőlünk függ.

Elhiszem, hogy furcsa most így, miután kiléptél. Nem múlik el nyomtalanul ez az idő, hiszen az élmények megmaradnak, akiket pedig megismertél, azok továbbra is ismerőseid. Bennem van veszteségérzet, de az Gergő miatt van, még a preDK-időszakból.
Ennek ellenére én sem látok okot arra, hogy megbánjam, hogy megírtam ezt a posztot.

@almare: Én nem éreztem úgy, hogy neked szól, amit Taxina írt, de majd ő úgyis válaszol neked :)

Taxina 2012.10.22. 11:26:02

@almare: nem a Te bejegyzésednek, nem Neked szól, hanem a helyzetnek.

@csiripiszli12: Köszönöm.
süti beállítások módosítása