Futok.

A blog egy kezdő futó kalandjairól szól; futásról és talán másról is.

Friss topikok

  • bellone: Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsike... (2016.10.07. 20:48) Szelidi negyedszer, kicsit másképp
  • csiripiszli12: @regulat: Mondjuk ebben van valami :) Köszönöm a biztatást, legközelebb szerintem összekapom magam... (2016.05.04. 09:56) 2. Shakespeare-futás
  • csiripiszli12: @bencsikp: Köszi szépen! Igen, egyébként azért szerveztem így a külföldi utat, hogy futhassak egye... (2015.11.16. 14:56) Porto Family Run: 15 km az óceánnál
  • csiripiszli12: @BGy: Így teljesen érthető, hogy most nem a futás a fontos. Kívánom, hogy legyen boldog ez az új s... (2015.08.05. 09:13) UB félig
  • csiripiszli12: @pantomimes: Mondjuk az is igaz, hogy a hét alkalom nem volt olyan kevés. Az tényleg rossz lehet,... (2015.03.14. 21:55) Visszapillantó: 2015. február

2016.08.08. 20:36 csiripiszli12

Szelidi negyedszer, kicsit másképp

Címkék: verseny terep

Idén negyedszer voltam a Szeliditó-futáson, úgyhogy illő, hogy pár szóban megemlékezzem róla, akkor is, ha az idei egyéb rendezvényekről egy szót sem írtam. Volt, ami hasonlított az előző évekhez, volt, ami nem igazán; azt hiszem, nem az idei lesz a legkellemesebb emlékem erről a rendezvényről.

Idén sem voltam felkészülve, ahogy tavaly és tavalyelőtt sem, (sőt, ha jobban belegondolok, az első alkalommal sem), de mivel én úgysem a teljesítményért futok, azt gondoltam, hogy ez nem lesz gond, egy kör azért csak fog menni, lassan ugyan, de futva. Ez nem jött be – a rajt előtt kb. fél órával hatalmas eső volt, úgyhogy a szántóföldes résznél és az erdőben hatalmas, „futómarasztaló” sár volt. Ha nagyobb rutinom lenne terepen futásban, akkor valószínűleg kevesebb gondot okozott volna, de így ezeken a szakaszokon sétáltam. Néha az volt az érzésem, hogy ha kicsit megállnék, akkor belesüllyednék a sárba, belekötnék, és többé mozdulni se tudnék. Azért végigküzdöttem a távot, de tényleg küzdős volt a dolog. A térdem kicsit meg is fájdult a végére, de valahogy úgy, ahogy korábban sose - a jobb térdem, amivel régebben is gond volt. Azóta egyébként rendben van, de az elmúlt két napban nem is terheltem.

Jó volt egyébként az ismerős pályán futni, még így is, hogy eddig ismeretlen és számomra kellemetlenebb oldalát mutatta. Eddig mindig meleg volt, tavaly túlságosan is, most legalább ezzel nem volt gond, a hőmérséklet ideális volt futáshoz. Megvolt minden: a tó, a szántóföld, az erdő, a strandos rész. Nem láttam viszont a teheneket, akiket mindig megnéztem eddig, ez masszív hiányérzettel töltött el.

Ami viszont leginkább más volt, mint eddig, az az volt, hogy láttam pár futót, akik Jobbikos pólóban futottak. Ez engem rossz érzéssel töltött el: nemcsak azért, mert a Jobbik számomra vállalhatatlan nézeteket vall bizonyos dolgokról, és nemcsak azért, mert félelmet érzek, amikor a jelvényüket meglátom. (Mielőtt valaki megpróbálna meggyőzni: elolvastam a párt programját az előző választások előtt.) Az is rossz érzéssel töltött volna el, ha olyan párt pólóját láttam volna, akik közelebb állnak az én nézeteimhez. Számomra a futás valami olyan dolog, ami össze tud kötni embereket, a politika viszont olyan, ami szétválaszt és megoszt. Tudom, hogy a futók között is megtalálható mindenféle nézetű ember, és ez rendjén is van, de valahogy futórendezvényen nem érzem helyénvalónak politikai pártok megjelenését és hirdetését. Nem szeretném tudni a futópályán, hogy kinek milyen nézetei vannak, és arra sem tartok igényt, hogy az én nézeteimre kíváncsiak legyenek a futótársak. És most nem is tudom, hogy ez csak véletlenül volt így, vagy a rendezvény esetleg akkor így hallgatólagosan a Jobbikhoz kapcsolódik; ezt igyekszem majd kideríteni, mert számomra fontos. FRISSÍTÉS (2016.08.09.): A rendezők válaszát az első kommentben olvashatjátok, eszerint nincs politikai kapcsolódása a rendezvénynek.

De hogy ne ilyen rossz hangulatban zárjam a beszámolót: a hangulat, a frissítés is olyan volt, mint máskor, jó volt ismerősökkel összefutni (főleg, hogy mostanában ritkán járok futós rendezvényekre). Nagyon tiszteltem mindenkit, aki végigment  a távján. És külön köszönöm  Robinak, hogy elvitt és visszahozott :)

img_3559.JPG

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvesazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr289910534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

posztizoli 2016.08.09. 00:41:31

Szia ! Köszönjük a leírást ! A rendezvényünknek nincs politikai kapcsolódása, és nem is akarunk politikát belevinni ! Azt viszont nem tiltható, hogy ilyen vagy olyan póló nem húzható ! A futás mellett gasztrofesztivál is zajlott a strand területén. Még ha jobbikos hátterű, akkor sem politikai rendezvény. Én legalábbis nem tapasztaltam !

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2016.08.09. 10:32:58

@posztizoli: Szia Zoli, köszönöm a választ! Reméltem és örülök neki, hogy nem akartok politikát belevinni a rendezvénybe.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.08.09. 15:07:46

Jó volt összefutni! :)

Amikor a célegyenesre fordultam látom ám, hogy vagy húsz kéményseprő jön szembe tömött sorba, hirtelen nem értettem, mi van, aztán látom ám, hogy bazmeg ezek gárdisták fekete egyenruhában. :) így fordult elő, hogy végre kiabálhattam egy tucat gárdistával és azok nagyjából el is húztak az útból a kérésemre. :)

a delelő gulya nekem is hiányzott a szundizó kovbojjal.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2016.08.09. 15:18:42

@rrroka: Én is nagyon örültem, hogy összefutottunk! :)

A fekete egyenruhásokat én is láttam, meg is kérdeztem valakitől, hogy kik ezek, de mivel azt a választ kaptam, hogy tűzoltók, hagytam a dolgot. Mondjuk így utólag, azt hiszem, naiv voltam :/

bellone 2016.09.23. 20:10:55

Szia!

Találtam egy (még) jobb változatát a rising sun-nak és eszembe jutottál.
www.youtube.com/watch?v=J642mgHFajY

Nem voltam "itt" jó' régen, de kicsit meghökkentem. Miért baj, ha egy futóversenyen egy muzulmán tapad egy fideszesre, ha egy gárdista fut egy roma után és egy meleg próbál "fülöncsípni" egy jobbikost?

Vagy az a baj, ha valaki futás közben üzenetet is próbál átadni? Mi a megengedett és ki szabja meg? Tényleg nem értem.

Azt gondolom, hogy félni a kuktabombáktól kell. A más gondolkodású/ hitű emberekkel meg lehet találni a közös hangsúlyt, mert egy nyelvet beszélünk, főleg, ha ugyanazt a sportot űzzük. Ugyanazt a sportot űzzük?

Ilyenkor azt gondolom, miután gratuláltam bárkinek: Na, jó: legfeljebb nem leszünk barátok! És lehet, hogy mégis barátok leszünk. Mert egyszer már beszéltünk.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2016.09.24. 18:41:07

@bellone: Köszi a zenét, nagyon jó!

Én "ballibsi" vagyok, ezért megszabni nem akarok semmit, nem is lenne "jogosultsága" az ilyesminek. A futók között is mindenféle nézetű ember van, úgyhogy végülis megvalósul, amit írtál :) Amiről írtam, az az, hogy bennem rossz érzéseket, konkrétan félelmet kelt egy olyan párt pólóját látni egy futóversenyen, ami pl. deportálni akarja a melegeket és ami szerint én mint egyelőre gyermektelen nő, értéktelenebb vagyok annál, aki szült 3+ gyereket. Azt is tudom, hogy más egy párt vagy akármi általános programja és más lehet személyes szinten az emberi kapcsolat, ha ki tud alakulni. De ettől még az érzések azok voltak, amikről írtam - senki másé, az enyém, de jogom van ahhoz, hogy az érzéseimet ne kelljen letagadnom.
Amúgy ez óta a verseny óta nem futottam egyszer sem :( sőt azon is gondolkodtam, először azóta, hogy hat éve elkezdtem futni, hogy egyáltalán futónak tartsam-e még magamat... Bár lehet, hogy jobb lenne nem gondolkodni ennyit, hanem elindulni futni :)

bellone 2016.09.30. 21:47:01

Nemá! Amikor elkezdtem futni, 2009-ben, elmentünk Diósjenőre és felfutottunk a Csóványosra.

Akkor még a régi geodézia torony volt betongyűrűkkel és belül vaslétrával. A betongyűrűk kívülről tele voltak neoluxozva "D209" szerű marhaságokkal.

Engem azért zavart, mert nem tudtam elképzelni, hogy ki vetemedhet ilyesmire. Felmegy a Börzsöny legmagasabb csúcsára, csak ezért, vagy mi?!

Diósjenőn felhánytorgattam ugyanezt a kocsma klotyójában egy helyi, de tök idegennek. Tőle, nyomot kaptam, megtaláltam, ki volt.

Megkérdeztem, miért csinálta? Kiderült, hogy félti a Börzsöny érintetlen részét. Kiderült az is, hogy hisz abban, hogy a Csehvár piramis volt. Hozta a barátait és hozott egy laptopot, amin megmutatta az összes bizonyítékot, mely szerint ősi építkezések voltak a környéken.

Én akkor értettem meg, hogy ez hitkérdés, nem széljobb ideológia.

A démonaimhoz persze én is ragaszkodom, el tudom fogadni azt is, hogy mások más démonnal küzdenek.:)

Csak annyit kérek, ne félj, nincs mitől!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2016.09.30. 22:20:07

@bellone: Igazad lehet :) De jó ilyen normális beszédet hallani :)

bellone 2016.10.07. 20:48:48

Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsiker, kudarc, tapasztalat...

Jelenlét az erdőben: kihegyezett érzékek és sztoikus nyugalom.

De miért pont sztoikus? Mi az, hogy sztoikus? Miért kézikönyvecske?:
mek.oszk.hu/00100/00197/00197.htm
süti beállítások módosítása