Futok.

A blog egy kezdő futó kalandjairól szól; futásról és talán másról is.

Friss topikok

  • bellone: Futás a természeteben: túlkészülés, tudományoskodás, kudarc, kudarc, tapasztalat, kudarc, részsike... (2016.10.07. 20:48) Szelidi negyedszer, kicsit másképp
  • csiripiszli12: @regulat: Mondjuk ebben van valami :) Köszönöm a biztatást, legközelebb szerintem összekapom magam... (2016.05.04. 09:56) 2. Shakespeare-futás
  • csiripiszli12: @bencsikp: Köszi szépen! Igen, egyébként azért szerveztem így a külföldi utat, hogy futhassak egye... (2015.11.16. 14:56) Porto Family Run: 15 km az óceánnál
  • csiripiszli12: @BGy: Így teljesen érthető, hogy most nem a futás a fontos. Kívánom, hogy legyen boldog ez az új s... (2015.08.05. 09:13) UB félig
  • csiripiszli12: @pantomimes: Mondjuk az is igaz, hogy a hét alkalom nem volt olyan kevés. Az tényleg rossz lehet,... (2015.03.14. 21:55) Visszapillantó: 2015. február

2013.01.01. 19:10 csiripiszli12

Visszapillantó: 2012

Címkék: visszapillantó

Nézzük, milyen volt a 2012-es év a futás szempontjából.

Futás

Számokban: összesen 666,29 km-t futottam, ennek nagy részét, kb. 637 km-t az év első hét hónapjában. Terepre egyszer mentem ki, rögtön január elsején futottam egy Balboát. Szintes futásom kb. 110 km volt, az év első öt hónapjában. Az év utolsó öt hónapja részben, ebből az utolsó két hónap teljesen kimaradt a futás szempontjából, térdproblémák miatt.

Az év tehát nagyjából két részre osztható, és azt hiszem, mindkettőnek megvannak a maga tanulságai. Az év első felében rendszeresen futottam, ha maradt is ki egy-egy hét, az elsősorban megfázás miatt volt. A fő versenyem a Borvidék félmaraton volt, és úgy érzem, hogy arra sikerült is jól felkészülni, rendszeres és változatos futásokkal, és végül maga a verseny is jól sikerült, jól beosztottam az energiámat és élveztem a futást. Emellett tavasszal futottam még négy másik félmaratont, merthogy 2012-re azt terveztem, hogy ezzel a távval barátkozom. Ezek közül a bécsi félmaraton emlékezetes, elsősorban azért, mert anyu és a tesóm is kinn voltak szurkolni, meg még a debreceni, főleg a társaság miatt. Így utólag viszont azt mondom, hogy túlvállaltam magam a tavaszra, a felkészültségem nem volt még elég ahhoz, hogy kb. két hónap alatt öt félmaratont fussak. Azt gondolom, hogy részben ez ütött vissza aztán a térdfájásban – mint kb. két hónap utánajárás után kiderült, az üvegporc kopott meg a térdemben. Ezért aztán október eleje óta nem futok, szedem a porcerősítőt, meg elfogadtam végre azt is, hogy a lúdtalppal is kéne valamit csinálni, ezért aztán megcsináltattam és (utcára) hordom a betétet (itthon is kéne elvileg, de itthon nem hordom). Úgy tűnik, jobb lesz, ha az eddiginél türelmesebb leszek a futással kapcsolatban.

Az év során voltam pár rendezvényen segítőként: a Terep 100 volt az egyik, a Suhanj! hat órás futása a másik, és a decemberi pásztói örömfutás a harmadik. Mindegyik különleges élmény volt, mindegyik más miatt. Akartam menni a Spar-maratonra is, hogy megnézzem, hogy milyen egy BSI-rendezvény a másik oldalról, de ez nem jött össze.

Ami a futás társasági oldalát illeti, érdekesen alakult. Tavaly év vége felé már kicsit túl sok volt nekem a közösségi futás, úgyhogy ebből visszavettem egy kicsit, de megvolt a futótársaknak az a köre, akik fontosak, és akikre tudom, hogy számíthatok. Ez a kör ma is megvan, de októberben szűkült egy kicsit: a volt csapattársam, Gergő köré szerveződött DK Team-mel kerültünk válaszútra; ők amarra mentek, én meg emerre.

FRISSÍTÉS (2013. 01. 02. 20.20.) Elfelejtettem, hogy idén volt egy többrészes óramizéria, amikor is rendeltem egy Garmint Angliából, aztán egy másikat az USA-ból. Utóbbi ide is ért néhány hónap alatt, pont, mire már nem tudtam futni. De tévedtem, amikor azt gondoltam, hogy ennyi volt a gond az órával: októberben egyik napról a másikra megkukult, reszetelni nem lehetett, úgyhogy december elején visszaküldtem az USA-ba a cégnek, akiken keresztül vettem, hogy intézzék a garanciát. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.

A futással kapcsolatban néhány dolgot sikerült megvalósítanom ebben az évben, néhányat viszont nem. Ami sikerült, az a fő versenyemre való felkészülés és maga a verseny; minden előzetes kétely ellenére (magamhoz képest) rendszerezett volt a készülésem, voltak szintes futások, imádtam a gellérthegyi futásokat, meg a szekszárdi hegyeket, a tavaszi napsütést, és mindent. Az volt az év legjobb időszaka a futás szempontjából. Szintén sikerült egy kicsit gyorsulnom, legalábbis volt egy olyan időszaka az évnek – aztán hogy ebből mi marad, amikor újrakezdem a futást, azt nem tudom.

Ami nem sikerült, az elsősorban az, hogy komolyabb sérülés nélkül teljen az év – remélem, ez elég lecke volt ahhoz, hogy türelmesebben kezdjem majd újra, ha eljön az ideje. Ezen kívül nem futottam terepen annyit, amennyit szerettem volna. Tudom, hogy ez részben kifogás, de macerás kijutnom a budai hegyekbe, pedig légvonalban közel vannak, de volt, hogy tömegközlekedéssel másfél óra alatt értem ki :( Pedig azt hiszem, ez az én igazi világom, szóval ha újra futhatok, ezt valahogy meg akarom oldani.

Egyéb sportok

Az is célom volt erre az évre, hogy a futás mellett egyéb sportok is legyenek. Ezt a célomat félig sikerült megvalósítanom, félig nem. Idén visszamentem úszni, sőt év végén, amikor már nem futhattam, elkezdtem úszni tanulni is. Ez régi adósság volt önmagammal szemben. Az úszásról külön még nem írtam, de majd fogok. A mellúszással az volt a gondom, hogy csak úgy tudtam úszni, hogy kinn volt a fejem a vízből – ezt egy alkalom alatt helyre tette az úszásoktatóm, és ezt már rendes medencében is csináltam (amíg erről is le nem tiltott az orvosom :(). Aztán elkezdtem a gyorsúszást tanulni, meg a hátúszással is foglalkoztunk egyszer. Jelenleg ott tartok, hogy a gyorsúszásnál a levegővétel az, ami a legnagyobb gondot okozza, de időnként már az is megy, meg van valamiféle fílingje a gyorsúszásnak, amit néha már elkapok – persze egyelőre még csak kis vízben. A hátúszás meg a pihenés szokott lenni, ha elmegyek gyakorolni. Az úszással kapcsolatban összességében azt mondom, hogy előrelépés történt. 2012-ben összesen 13 alkalommal úsztam, ebből 11 alkalom október óta volt.

Amit szintén sikerült idén megtennem, szintén nagyon hosszú halogatás után, az az volt, hogy márciusban elkezdtem bringán közlekedni. 42 nap ültem biciklire az évben.

Amiben szeretnék nagyobb rendszerességet behozni az életembe, az a torna, pontosabban a különböző erősítések, nyújtások, illetve a talpamra gyógytorna sem ártana. Ezeket hébe-hóba csináltam, augusztusban és október-novemberben viszonylag rendszeresen, de itt azért még van mit javítani a rendszerességen.

Előrepillantó

Egyelőre olyan nagyon nem tudok előrepillantani, mert elsősorban attól függ, hogy hogy alakul a futás meg a többi sport, hogy az egészségemmel minden rendben lesz-e. Ha minden rendben lesz, akkor már belátható időn belül újra elkezdhetek állóképességi edzéseket végezni (kerékpárt és úszást – futást egyelőre valószínűleg még nem), a többit még nem tudom. Ezért aztán versenyekre se nagyon tudok előre gondolni – jó lenne ott lenni Szekszárdon meg az UB-n, bár előbbi pont a Terep 100-zal lesz egy napon, amire viszont segítőként szeretnék menni… Ennek nem örülök nagyon, de remélem, ez lesz jövőre a legnagyobb bajom :)

Azt viszont tudom, hogy a futást gyakorlatilag újra kell kezdenem az alapoktól. Igyekszem tartósabb alapokat lerakni, és türelmesebben haladni.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvesazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr764990850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iramszarvas 2013.01.01. 19:33:58

Nem jársz gyógytornára? Ha igen, talperősítő gyakorlatokat nem adnak?

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2013.01.01. 19:55:35

@iramszarvas: Gyógytornára nem járok már, de kaptam talperősítő gyakorlatokat az orvostól. Időnként csinálom is, de nem rendszeresen :( Na, azt hiszem, mindjárt meg is csinálom az idei elsőt :)

iramszarvas 2013.01.01. 20:10:40

@csiripiszli12: Csak mert a talpbetét max. arra jó, hogy ne fájjon. Attól javulni nem fog.

Hogyhogy nem jársz gyógytornára? Ilyen gyorsan helyretettek mindent?

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2013.01.01. 20:16:28

@iramszarvas: Nem azért, hanem azért, mert úgy éreztem, hogy nem segít abban, hogy megoldja a bajomat, és előbb ki akartam deríteni, mi a baj pontosan. És azt hiszem, hogy a porckopást tényleg nem oldotta volna meg. A másik ok meg az volt, hogy nem csináltam rendszeresen a gyakorlatokat, amiket első alkalommal kaptam, és így nem láttam értelmét, hogy folytassam. De lehet, hogy később, ha a térdem már helyrejött és ha úgy érzem, hogy képes leszek mindennap megcsinálni a gyakorlatokat, akkor visszamegyek majd.

iramszarvas 2013.01.01. 20:21:09

@csiripiszli12: Hát te tudod, de szerintem jobb, ha helyre vagy téve, mire újra futni kezdesz. Arról nem is szólva, hogy ha a meglevő kopáson nem is segít, lehet, hogy hozzájárul ahhoz, hogy ne jöjjön elő újra...

iramszarvas 2013.01.01. 20:53:01

@csiripiszli12: Nekem sok mindenben segített. Jobban érzem magam tőle. Igaz, a hátam még mindig szokott fájni. :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2013.01.01. 22:31:39

Gratulálok a kitartásodhoz és a türelmedhez egyaránt és kívánok minél előbbi felépülést. A garminoddal mi lett?

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.01.02. 08:35:39

Az öt félmarcsi két hónap alatt szép teljesítmény! Az összes versenyen, ahol segítő voltál, ott voltam. :))) Remélem, jövőre a versenyzők között köszönthetlek!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2013.01.02. 20:09:33

@azilinha: Köszi szépen!
Tényleg, a Garmin szappanoperát ki is felejtettem az összefoglalóból :) Hát, decemberben visszaküldtem Amerikába, hogy intézzék a garanciát. Kíváncsi leszek, mi lesz vele...

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2013.01.02. 20:19:17

@BGy: Köszi! Igen, mindegyiken találkoztunk :) Remélem, úgy lesz, és idén már futhatok én is! :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2013.01.17. 19:47:32

@rrroka: December elején visszaküldtem Amerikába, hogy intézzék a garit, azóta nincs hír. Még lehet, hogy lesz belőle valami (ünnepek voltak, meg ilyesmi), de azt hiszem, igazából nem várok semmit. Inkább úgy veszem, hogy buktam az óra árát, aztán ha mégis megérkezik a kicserélt és működőképes óra, akkor kellemes meglepetés lesz.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.01.18. 05:45:00

@csiripiszli12: néha azért piszkálod őket szigorú levelekkel, csak h érezzék a törődést? usában az ilyesmit elég vevőorientáltan szokták intézni.
süti beállítások módosítása